На Рівненщині перевіряли воду у колодязях: у яких районах найгірші результати

Ілюстративне фото

Проблема якісного водозабезпечення завжди була і є актуальною, особливо для сільської місцевості, оскільки на селі часто використовують колодязну, а не водопровідну воду. Особливо небезпечне нітратне забруднення, від якого страждають ґрунтові води по всій Україні, на жаль, і Рівненщина не є виключенням.

Повідомляють у Рівненському обласному лабораторному центрі.

З року в рік якість питної води по населених пунктах району погіршується через забруднення поверхневих водоносних горизонтів стічними водами від вигрібних ям, надвірних туалетів, відсутність санітарно-захисних зон біля джерел водопостачання, значним внесенням поблизу органічних і мінеральних добрив тощо. 

Фахівцями ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» у 2020 році лабораторно обстежено 918 децентралізованих джерел водопостачання (колодязі, каптажі поверхневі джерела), на 297 із них вода не відповідала вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (або 32,4%). Зокрема, за вмістом нітратів з індивідуальних колодязів, де проживають діти до 3-х років, досліджено 737 проб не відповідало 210 (28,50%), по Україні-30,5%. Високий вміст нітратів у колодязній воді фіксувався в Корецькому (44,3%), Млинівському (29,8%), Дубенському (24,6%), Зарічненському (24,6%), Острозькому (21,4%) районах.

З метою запобігання захворюванням, пов’язаних із водним фактором та покращання якості питної води рекомендуємо застосовувати такі заходи:

1.Провести лабораторні дослідження колодязної води на вміст нітратів.

2. Не вживати для потреб харчування питну воду із колодязів, де вміст нітратів перевищує нормативні показники, а також не використовувати її для приготування сумішей в дитячому харчуванні. Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%. 3. У разі наявності на вашій присадибній ділянці джерел забруднення на відстані менше 20 м. від криниці - здійснити їх ліквідацію. 4. Обережно застосовувати на присадибних ділянках поблизу колодязів мінеральні та органічні добрива, пестициди.

5. Щорічно проводити відкачку, очистку і дезінфекцію води в криниці. 5. Після проведення очистки та дезінфекції води колодязя, в разі різних надзвичайних ситуацій (підтоплення талими чи дощовими водами, попадання трупів тварин, тощо) звертатись до акредитованих лабораторій для проведення досліджень води. Дослідження питної води за вмістом нітратів з криниць, яку споживають діти до 3-х років проводиться безоплатно. Тож, доброго Вам здоров’я і здорової, цілющої води!

 

Читайте також