На Рівненщині першокласники отримали 30 планшетів

https://volodymyrets.city

19 грудня колегіум отримав 30 планшетів для першокласників, комп'ютер для вчителя та мультимедійний комплекс. Володимирецький районний колегіум став одним із 50 закладів України, на базі якого по серпень 2021 року будуть реалізовувати експеримент «Електронний підручник для учнів 1-го класу загальної середньої освіти». Про це пише сайт Володимирець.City.

На Рівненщині участь в експерименті беруть лише 2 навчальних заклади – учні 5 і 9 класів Степанської опорної школи на Сарненщині та першокласники з Володимирецького районного колегіуму. 

У Володимирецькому колегіумі зараз навчається 3 перших класи. Для «експериментального» 1-Б класу, де класним керівником Ірина  Мороченець, планшети-трансформери для учня марки Impression 110ES придбано коштом державного бюджету. Ціна такого гаджета з клавіатурою під замовлення на сайті «Сучасні рішення для освіти» – в межах 10 тисяч гривень.

Для ще одного першого класу кошти на придбання навчальних планшетів виділено районним відділом освіти. А для інших першокласників планшети закуплено коштом благодійного фонду при районному колегіумі. Щоправда, поки у цих двох класах 1 гаджет на 2 учнів.

Таким чином усі першокласники колегіуму разом освоюватимуть інноваційні освітні технології, хоча пілотним серед них мав бути лише один клас.

Діти в захваті від нових навчальних планшетів-трансформерів, і з нетерпінням чекають занять.

– Програмне забезпечення українського виробництва на гаджети встановлять після нового року, – розповідає директор Володимирецького колегіуму Анатолій Остапенко.

– Цей експеримент впроваджується поетапно. Спочатку готується заклад до впровадженя та використання таких технологій, потім учитель проходить підготовчі курси для участі в експерименті. Далі встановлюється та адаптується під навчальну програму і кожен клас програмний продукт. Наразі мультимедійні навчальні посібники для деяких предметів ще в розробці. Тож запрацює це все уже з нового року. Після апробації нової системи навчання в експериментальних закладах буде проведено аналіз отриманих результатів, і лише потім цю практику поширять на всю Україну.

Отже, після різдвяних канікул учням перших класів колегіуму не доведеться носити тяжкі портфелі з книгами до школи. Усі підручники будуть електронними, а навчальний процес – інтерактивним.

Щоправда, додому планшети-трансформери діти брати не зможуть: вони призначені суто для навчання і встановити на них комп'ютерні ігри буде неможливо.

А домашні завдання учні виконуватимуть на своїх домашніх планшетах чи ноутбуках – це вже давно одна з вимог до поглибленого навчання в колегіумі.

До речі, уже кількам років у закладі з 1 по 11  класи підключені до єдиної комп'ютерної мережі. Всі мають свої класні акаунти, персональні логіни та паролі для дистанційного навчання, а також доступ до бази даних електронних версій підручників.

До теми

Із запуском Нової української школи почалося створення цілісної діджитал-системи, яка керуватиме різними процесами шкільної освіти. Зокрема, серед можливих опцій створення шкільної інформаційної системи – з даними про навчальні заклади, обліком дітей, електронним журналом з оцінками, видачею довідок тощо.

Національну електронну освітню платформу планується повністю ввести в експлуатацію у 2020. Експеримент з впровадження електронного підручника стартує цьогоріч і триватиме до 2021 року, повідомляється на сайті «Української правди». До 2024 – мають інтегрувати її з іншими системами освіти та сервісами е-врядування.

Ідея – позбавити вчителів та школярів необхідності самотужки в мережі відшуковувати необхідні матеріали – відео, графіку та курси.

Е-підручник – це зовсім не PDF-версія звичайного друкованого. Це інтерактивний підручник, який існує в режимі онлайн та містить різні мультимедійні матеріали: відео, графіку, відеокурси тощо.

Положення про електронний підручник роз’яснює нам, що ця мультимедійна книга складатиметься з різних модулів. Вона має бути доступна на кількох операційних системах, з них щонайменше дві – мобільні.

Однією з важливих рис платформи має стати доступність її завантаження на пристрій і роботи без інтернет-з’єднання.

А е-підручники конкретних користувачів можуть бути прив’язані до акаунтів педагогів. Ті  матимуть право вносити зміни у послідовність модулів, тим самим адаптуючи програму для конкретного класу.

Такий перебіг навчального процесу природній для дітей, які виросли з гаджетом у руці та з малих років стикалися з проблемою «кліпового мислення» – сприйняттям інформації короткими шматками та швидким переключенням з теми на тему.

Для цих дітей зміна картинки та задіяння різних органів чуття – це шлях до успішного засвоєння теми. Натомість монотонне читання підручника, яким цікавим би він не був, – шлях в нікуди.

Е-освіта здатна суттєво покращити якість навчання для дітей з інвалідністю. Адже доступ до навчальних матеріалів з будь-якої точки, де є інтернет, робить процес інтеграції до освітнього процесу в рази легшим.

Читайте також