На Рівненщині під час тижня здоров`я можна буде безкоштовно обстежитися

Фото ілюстративне

Сьогодні на Рівненщині стартував Європейський тиждень громадського здоров’я. Він триватиме до 17 травня.

Про це під час брифінгу в РОДА повідомив гендиректор Рівненського облцентру контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар області Роман Сафонов.

Ініціативу започатковано ще 2019 року. Тоді ж до неї приєдналася й Україна.

«Широкомасштабна збройна агресія росії призвела до зростання ризиків тяжких епідемічних ускладнень та тягаря для системи громадського здоров’я. Тому ця подія має на меті привернути увагу до здоров'я та добробуту громадян», - розповів Роман Сафонов.

Він додав, що громадське здоров’я – термін, який виходить поза рамки медичної сфери. Це і про те, щоб люди не тільки жили довго, а й при цьому до найстаршого віку зберігали активність, світлий розум і любов до життя. Це також про психічний і соціальний добробут кожного з нас.

Упродовж Європейського тижня громадського здоров’я в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб нагадуватимуть про прості речі, які сприяють збереженню здоров'я, а також висвітлюватимуть теми піклування про власний психічний добробут, підтримку рідних і близьких.

У кожному районі фахівці ЦКПХ проводитимуть інформаційно-освітні заходи й акції, спрямовані на популяризацію здорового способу життя. Планується вимірювання артеріального тиску, рівня цукру в крові, поширення інформаційних матеріалів.

У Рівному теж заплановані відповідні заходи, де охочі зможуть виміряти артеріальний тиск, рівень цукру та холестерину в крові, визначити індекс маси тіла, обстежитися швидкими тестами на ВІЛ і вірусний гепатит С, пройтися стежкою ментального здоров’я.

Разом із тим кожна людина відповідає за своє здоров'я і через прості дії та рішення може впливати на його збереження. Для прикладу, кожен може:

  • дотримуватися здорового способу життя;
  • робити всі щеплення за графіком, зокрема й у дорослому віці;
  • самоізолюватися в разі інфекційної хвороби;
  • використовувати бар’єрну контрацепцію;
  • ходити на профілактичні огляди до лікаря щороку, навіть якщо нічого не болить;
  • щороку робити тести на ВІЛ і гепатит С, щоб учасно почати лікування й не заражати інших;
  • пройти курси домедичної допомоги, аби за потреби допомогти іншим;
  • ділитися з іншими правдивою інформацією про здоров’я та користуватися лише офіційними джерелами інформації.

Читайте також