На Рівненщині підвели підсумки профорієнтаційного проекту (ФОТО)

Добігає завершення втілення масштабного інноваційного проекту з профорієнтації учнівської молоді «Знай і люби свій край», що є частиною міжрегіонального проекту «ПрофіКемп». У межах України його втілюють чотири області: Херсонська (автор ідеї), Рівненська, Львівська та Закарпатська.

Основна ідея проекту – вивчення туристичних «родзинок» малої батьківщини, розробка нових та маловідомих маршрутів, знайомство учнів з професіями, що пов’язані з туристичною галуззю.

Протягом року (з травня 2018 року) 19 команд по 10 учнів 8-9 класів з усіх районів області досліджували туристичні принади своїх міст та сіл, розробили мапи нових маршрутів, створювали рекламні матеріали, ділились своїми враженнями у ЗМІ, соцмережах.

Підсумки проведеної роботи діти продемонстрували під час зональних змагань, що відбулись у листопаді минулого року в містах Вараш, Здолбунів, Костопіль, Дубно. Кожна з команд показала сценічний виступ у номінації «Кращий туристичний маршрут», підготувала виставку сувенірної та рекламної продукції у номінації «Краща PR-кампанія». По 1представнику з команди взяли участь в індивідуальному змаганні «Кращий гід-екскурсовод».

За підсумками командних перегонів у фінал вийшли п’ять команд: «Ватра» (Рокитнівський район), «Рівненські магеллани» (м. Рівне), «Барви Случа» (м. Березне), «Етнофреш» (смт. Демидівка) та «Вільний вітер» (Гощанський район). Саме вони у лютому 2019 року зійшлись у батлі в Рівному. На сцені міського будинку культури звучали веселі, дотепні, динамічні розповіді про Надслучанську Швейцарію на Березнівщині і музей «Ковальські витребеньки» у Рівному», про красу Хрінницького водосховища і рідкісної рослини – азалії понтійської на Рокитнівщині. Але найбільш здивував суддів і підкорив глядачів виступ команди «Вільний вітер» учнів Синівської ЗОШ I-III ст. Гощанського району. Прокладений дітьми веломаршрут відкриває маловідомі цікаві місця Гощанщини. Серед них – аеродром у с. Воронів, цілюще джерело Свято-Успенського чоловічого  монастиря у Липках, козацький курган в Малинівці, старовинний Красносільський вітряний млин та ін.

Вивчаючи історичні, культурні та природні цінності у своєму краї, діти познайомились та поспілкувались з представниками багатьох професій: екскурсовод, фотограф, лікар, кухар, офіціант, пожежник, поліцейський, лісник, перукар і т.д. Взяли участь у майстер-класах від народних майстрів Рівненщини: з ручного ткацтва, вишивки, виготовлення мила, свічок, сувенірів з дерева, тканини, паперу тощо.

Варто зазначити, що серед юних екскурсоводів найкращими було визнано Анну Цимбалюк, ученицю 9 класу Демидівського ліцею та ЮріяІгнацевича, учня 9 класу Млинівської ЗОШ № 3. Ці юні гіди та команда «Вільний вітер» поїдуть у червні до м. Скадовськ на Херсонщині, щоб захищати честь області на міжрегіональних змаганнях.

У процесі реалізації проекту склалась тісна співпраця організацій та установ в Рівному та  районах області: центрів зайнятості, бібліотек, шкіл, музеїв, центрів туризму тощо. Рівненський обласний центр зайнятості взяв на себе основні організаційні моменти проекту, транспортні витрати, забезпечення дітей-учасників подарунками. Освітні заклади та бібліотекарі доклали чимало зусиль, щоб допомогти дітям розробити та пройти туристичними маршрутами, підготуватись до командних виступів. Обласна бібліотека для дітей здійснювала інформаційну підтримку проекту, висвітлення ходу його реалізації на спільному блозі «ПрофіКемп» та власних інтернет-ресурсах.

Проект став позитивним досвідом як для дітей, які відкрили для себе цікаві сторінки історії і сьогодення Рівненського краю, нові професії, так і для дорослих, які спільними зусиллями допомогли їм у цьому.

Завідувач науково-методичного відділу Рівненської обласної бібліотеки для дітей Н. Онофрійчук

Читайте також