На Рівненщині побільшає закладів, де надають психологічну допомогу

На Рівненщині діє 39 закладів, де надають психологічну допомогу. 

Всі вони мають чинні договори з НСЗУ. 

Про це повідомляють у пресслужбі ОДА. 

Загалом облаштовані 103 місця, де надають таку послугу.

Загалом в області по mhGap навчено 1298 медиків, з них: 567 сімейних лікарів та терапевтів, 715 медичних сестер, 14 психологів. 

«Ментальне здоров'я - важлива складова нашої перемоги, адже від самопочуття залежить і спільна робота. Великий травматичний досвід уже впливає на фізичне здоров’я українців. Згідно з даними Національної служби здоров’я України, кількість пацієнтів із діабетом зросла на понад 20%, з інфарктами – на 16%, з інсультами – на 10%. А от симптоми стресу та сильної знервованості можна підтримувати і тренувати. Якщо, звісно, сама людина цього хоче», - сказав Сергій Подолін.

Так, у межах пакета, пацієнти можуть безоплатно отримати ранню діагностику та базову психологічну допомогу. А також отримати такі послуги: оцінка психічного стану, направлення на проведення лабораторних та інструментальних досліджень, надання першої психологічної допомоги, психологічна підтримка членів родини, навчання техніці самодопомоги та інше.

«Цьогоріч плануємо залучити до контрактування і лікарів-ФОП. Таких форм власності нині в області налічується більше пів сотні. Приватна медична практика теж може надавати безкоштовні послуги. Така державна гарантія передбачена для всіх закладів, які уклали договір з Національною службою здоров’я за певним пакетом послуг. Безоплатна допомога у приватних закладах – це реальність», - підсумував Сергій Подолін. 

Нагадаємо, для того, щоб перевірити, чи є ваш медзаклад у переліку тих, які надають першу психологічну допомогу, скористайтеся інтерактивною мапою,  або запитайти в операторів гарячої лінії НСЗУ (16-77).

 

Читайте також