На Рівненщині працюють над створенням ще двох ОТГ

У містечку Дубровиця обговорили перспективи створення  ОТГ

У віддаленому Дубровицькому районі вже успішно діють дві об’єднані територіальні громади – Миляцька та Висоцька. Нині  у районі ведеться робота щодо подальшої реформи децентралізації. Перспективи утворення громади з центром у м. Дубровиця вже обговорювали неодноразово. Але питання і досі залишається відкритим. Консультанти з питань децентралізації Проекту ПУЛЬС Рівненського РВ АМУ знову провели робочу зустріч-обговорення з представниками міста, головою, заступниками та секретарем ради.  

Консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер наголосила, що потрібно проаналізувати усі можливі надходження у громаду. Адже після об’єднання відповідальність, як і повноваження, зростають. 

Виконавчий директор РРВ АМУ Тетяна Грещук  каже:

"Якщо не маєте підтримки від усіх потенційних однодумців, тоді варто їх зацікавити, наприклад, позитивними змінами у місті".

Міський голова Богдан Микульський висловив своє бачення щодо подальшого об’єднання:

«Окрім вже діючих двох ОТГ, у районі потрібно створити ще 2 громади. Адже якщо усіх,  хто залишився, приєднати до містечка Дубровиця -  це  буде складно у фінансовому плані.   Нині Дубровиця у фінансових показниках досягла свого піку. Ми усіх підприємців «витягли з тіні», тобто у нас усі працюють відкрито і платять податки. Ми маємо незначне перевиконання бюджету 105%, але якщо ми приєднаємо усі села, то таких надходжень не буде. Адже більшість платників податків знаходяться у місті».

Консультант з правових питань Василь Курилас нагадав про процес утворення ОТГ та розповів про новації у законодавстві.

Після зустрічі консультанти відвідали об’єкти, побачили, як місто розвивається та як працюють над благоустроєм. На проблемні тротуари комунальне підприємство вкладає бруківку, будують нові криті автобусні зупинки, ремонтують дороги, облаштували сквер пам’яті, у дворах багатоквартирних будинків встановили спортивні та дитячі ігрові майданчики. Для комунального підприємства придбали нову техніку, у планах купити каток для вкладання асфальту.

 Повідомляє Офіс реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст України

Читайте також