На Рівненщині привітали зі святом харчовиків

Працівників харчової промисловості привітали на Рівненщині. 

Про це повідомляють у пресслужбі облради. 

Як зазначається, саме сьогодні вони відзначають своє професійне свято.

Так, за даними департаменту агропромислового розвитку Рівненської ОДА, в області нараховується понад 200 суб’єктів господарювання різних форм власності, де офіційно працюють майже 10 тис. людей. Понад половину підприємств (102) – це м’ясопереробні, 47 – хлібопекарські, 11 – молокопереробні. Решта – це підприємства де виготовляють пиво та безалкогольні напої, де займаються переробкою рибної та плодоовочевої продукції, а також - кондитерські, борошно-круп’яні, олійно-жирові та макаронні підприємства.

У воєнні 2022-2024 роки шість підприємств Рівненщини розвинули власні виробництва, залучивши іноземний капітал.

Так, у 2024 році введено в дію завод рафінації та дезодорації олії потужністю 100 тон за добу. Завдяки участі у грантовій програмі, яка співфінансується Агентством США з міжнародного розвитку USAID, підприємство отримало 30 млн грн на закупівлю обладнання.

На іншому підприємстві - з виробництва макаронних виробів, за два останні роки запустили першу лінію нового заводу з виробництва макаронів швидкого приготування потужністю 20 тон на добу і до кінця цього року планують встановити другу аналогічну лінію.

- Наші харчовики не лише нарощують виробництво продукції, а й модернізують його, роблячи енергонезалежним. Так, на одному з молокопереробних підприємств встановили сонячну електростанцію потужністю 300 кВт, інвестувавши в це майже 4 млн грн. Завдяки цьому на третину забезпечили себе електроенергією.

Виробники Рівненщини долучаються до різних державних ініціатив. Зокрема, 18 підприємств беруть участь у програмі «Національний кешбек», - йдеться у повідомленні. 

Якщо говорити про виробництво сільськогосподарської продукції, то, за даними профільного департаменту, найбільшу частку – а саме 30 %, займає вирощування зернових культур, 20% - сої, 15% - соняшник і 10% - ріпак. Решта 25% - це виробництво м’яса (10%), вирощування цукрового буряку (7%), виробництво яєць та молока (по 3%).

Саме сировина і надалі займає основну частку нашого експорту. Ми експортуємо 90% ріпаку, 70% вирощених кукурудзи та сої, 40% пшениці.

У той же час, на думку фахівців, на Рівненщині достатня сировинна база, щоб створювати в області нові потужності з переробки цих культур з подальшим експортом. Це, у свою чергу, дасть можливість отримати товар з більшою доданою вартістю та створити нові робочі місця.

Щоб залучити додатковий капітал, підприємства можуть скористатися державними та грантовими програмами.

Такі підсумки озвучили під час урочистостей з нагоди Дня працівників харчової промисловості.

- Мені особливо приємно вітати наших харчовиків. Адже ви не просто годуєте українців і не лише, українців, - за кожним виготовленим товаром стоїть підтримка нашої армії. Крім того, українська харчова промисловість – це традиції, це особливі рецепти і особливий підхід в роботі. Тому, переконаний, головна перспектива розвитку галузі – нарощувати переробку, глибоку переробку та збільшувати експорт української продукції. Чого кожному з вас і бажаю, - наголосив перший заступник голови Рівненської обласної ради Микола Кучерук.

Він також вручив Почесні грамоти та пам’ятні знаки РОР працівникам різних підприємств галузі.