На Рівненщині прокидаються змії, але у лікарнях немає антидоту: відома причина

На Рівненщині весняне тепло спонукало прокинутися від сплячки плазунів. Змій почали помічати біля водойм та на відкритих територіях, де вони люблять погрітися під сонечком. 

Журналісти "Рівне Медіа" поцікавилися у Центрі контролю та профілактики хвороб, як потрібно діяти при укусі змії та чому у медзакладах області наразі немає антидотів від отрути.

Зокрема, фахівчиня Центру Руслана Романівна Драб зазначила, що цьогоріч на Рівненщині укуси змій не були зафіксовані, втім такі випадки можливі з початком сезону збору чорниць. Саме тоді люди масово йдуть до лісів та проходять значні відстані у ягідниках, серед яких можна не помітити плазуна.

Осіб, які проконтактували із гадюкою, яка є найотруйнішою змією Рівненщини, госпіталізують до реанімації не зважаючи на ступінь тяжкості укусу. Втім, у медзаклади області вже кілька років не надходить сироватка  від укусів змій.

"Антидот не потрібен. Звісно, є ефективність, якщо ввести сироватку упродовж 30 хвилин після укусу. Але є нюанс - в Україні сироватки, які використовувалися після укусу плазунів, спрямовані проти змій африканського континенту. Гадюка має інший токсин і немає потреби у антидоті, щоб надати допомогу потерпілому. Також по всій території України люди, які, в тому числі, захищають наші кордони, можуть контактувати із зміями малотоксичними. У таких випадках також сироватка не є необхідною", - каже Руслана Драб.

За її словами, пацієнти після потрапляння до медзакладу перебувають під наглядом лікарів та отримують спеціальну терапію.

У випадках, якщо вас вкусила змія, варто дотримуватися таких правил:

  • промийте рану оперативно,
  • знерухомте кінцівку та прийміть знеболювальні препарати,
  • обов'язково зверніться до лікарів,
  • ні в якому разі не висмоктуйте отруту та не накладайте джгут на кінцівку,
  • пийте багато рідини.

Читайте також