На Рівненщині проведуть моніторинг аптек

Фото ілюстративне

На Рівненщині продовжують створювати безбар’єрний простір.

Про це повідомили в Рівненській ОДА.

Аптеки та їхні структурні підрозділи повинні відповідати нормам щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору для маломобільних груп населення й осіб з інвалідністю. Про це йшлося під час наради під головуванням першого заступника голови РОДА Сергія Подоліна.

Серед учасників наради – організації громадського сектору, представники Державної служби з лікарських засобів і контролю за наркотиками, департаменту з питань будівництва й архітектури, департаменту соцполітики.

«У нових державних будівельних нормах влаштування елементів безбар’єрності стали обов'язковими. Там наведено всі необхідні технічні характеристики та конкретні приклади. Зокрема, щодо проєктування пандусів, спеціальних підйомників. Ті ліцензіати, які працювали до впровадження таких змін, зобов’язані також відповідати нормам доступності. Безбар’єрність в аптеці має стати елементом поваги», - сказав Сергій Подолін.

Як відомо, на Рівненщині продовжують упроваджувати заходи з реалізації Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, яку ініціювала перша леді Олена Зеленська.

«Люди, які мають інвалідність, часто-густо перебувають у своєрідному заточенні. У наш час, на превеликий жаль, на вулицях міста з’являється досить багато маломобільних людей, поранених бійців, які пересуваються на протезах, кріслах колісних. І всі ми, перебуваючи тут, у мирних містах, маємо піклуватися, щоб всі медичні установи, заклади охорони здоров’я, харчування, культури й освіти були забезпечені повною архітектурною доступністю. Насамперед цим нормам повинні відповідати аптеки, адже саме туди звертаються люди за ліками», - резюмував Сергій Подолін.

Також він додав, що саме поняття «безбар’єрність» охоплює не лише фізичну доступність приміщень. Цифрова безбар’єрність - доступність вебсайту ЗОЗ, інших інформаційно-комунікаційних систем, зокрема системи електронного документообігу. Інформаційна безбар’єрність - вільний доступ пацієнтів до інформації в різних форматах (усний, письмовий, електронний, друкований), використання універсального дизайну, зручних каналів комунікації.

«Упровадження нових ДБН є вагомим кроком до створення реального безбар’єрного середовища в Україні. Це дуже правильна норма, адже не треба забувати, що аптека - це заклад охорони здоров'я. Нині в аптеках працює багато соціальних програм, зокрема урядова програма «Доступні ліки», перевагами яких користуються переважно люди похилого віку чи люди з інвалідністю. Тому, закономірно, щоб аптеки відповідали законодавчим нормам вільного простору», - підсумував начальник Державної служби з лікарських засобів і контролю за наркотиками в Рівненській області Сергій Лебедь.

У підсумку засідання було дане доручення провести моніторинг аптек щодо відповідності ДБН, а також виконання Плану заходів на 2023 – 2024 роки з реалізації створення безбар’єрного простору в Рівненській області.