На Рівненщині пройшла нарада головних лісничих області

Сучасний досвід ведення лісового господарства, впровадження новітніх методів ведення лісового господарства лісівників ДП «Сарненський лісгосп» вивчали під час обласної лісокультурної наради головні лісничі та інженери лісового господарства підвідомчих підприємств Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства. Основна увага зверталася на здобутки сарненських лісівників у вирощування посадкового матеріалу, а також проведення лісовідновлення.

Через масове всихання соснових насадження останніми роками в області зросла кількість санітарних рубок, отже і збільшилися площі для заліснення. Тому тема лісовідновлення нині вкрай актуальна, особливо зважаючи на природно-кліматичні зміни, які ми спостерігаємо останніми роками. Саме лісівники ДП «Сарненський лісгосп», використовуючи власний багаторічний досвід, рекомендації науковців та європейських колег, демонструють кращі результати у лісокультурні справі та лісовідновленні не лише в області, а й в Україні.

Як розповів головний лісничий підприємства Сергій Белеля, на підприємстві впродовж року заліснюються всі зруби, з початку року сарненські лісівники посадили понад 450 га лісових культур. Нині на підприємстві проводять роботи з підготовки грунту для весняної лісокультурної кампанії 2019 року.

Секретами своє роботи ділився лісничий Костянтинівського лісництва Олег Зарва, який розповів про вирощування на постійному розсаднику сінців листяних порід, що нині особливо актуально у зв’язку з посадкою змішаних лісових культур. Він також поділився досвідом вирощування та реалізації декоративного садивного матеріалу для озеленення.

Інженер лісових культур ДП «Сарненский лісгосп» Ольга Глодовська розповіла про технологію, яку використовують на підприємстві під час вирощування сіянців сосни звичайної у відкритому та закритому грунті, і про результати експерименту із вирощування сіянців хвойних порід із закритою кореневою системою.

Учасники обласної наради, які оглянули лісові культури різних років створення, ділянки природного відновлення, мали можливість поділитися власним досвідом лісовідновлення. Зокрема інженер лісових культур ДП «Березнівський лісгосп» Неля Телетьон розповіла про лісокультурний досвід березнівських лісівників, які є одними з кращих в області у цьому напрямі. Головний лісничий ДП «Острозький лісгосп» Сергій Мельничук та інженер лісових культур Людмила Самчук продемонстрували свої здобутки у вирощуванні та посадці сінців модрини з закритою кореневою системою. Адже цьогоріч влітку острозькі лісівники створили експериментальні лісові площі модрини європейської, яка була вирощена із закритою кореневою.

Загалом фахівці лісового господарства всіх лісгоспів Рівненщини працюють над підвищення якості робіт з лісовідновлення. Адже високопродуктивний ліс – це той спадок, який лісівники лишають після себе наступним поколінням.

Повідомляє прес-служба Рівненського ОУЛМГ

Читайте також