На Рівненщині росте рослина, яку використовують у народній медицині та як будматеріал

У Нобельському національному природному парку росте рогіз широколистий - багаторічна водна рослина, що поширена по всій Україні (на берегах водойм, у ровах, на лісових болотах, у вільшняках і заплавах).

Як розповідають працівники нацпарку, зазвичай рогіз росте в стоячих або повільно текучих водах таких як ставки, болота, озера й річки. Цвіте в червні-липні. Рослину широко використовують у традиційній медицині, ремеслах і як будівельний матеріал, а також часто саджають для контролю ерозії берегів і поліпшення якості води.

Родова назва Typha утворена від грецького слова, що означає «дим», «палити» (за кольором темних, ніби обгорілих суцвіть). Саме тому суцвіття рогозу часто називають "димучками".

Рогози нерідко називають комишем або очеретом. Місцеві назви: горобинець, чакан, очерет з качалками, гороза, рагиж, палки.

Рогіз широколистий має багато унікальних властивостей і застосувань:

  • здатний поглинати важкі метали й інші забруднювачі з води, що робить її корисною для очищення водойм;
  • його використовують для біоремедіації — природного способу очищення ґрунтів і води від забруднень;
  • є важливим середовищем проживання для багатьох видів птахів, комах та інших водних тварин;
  • його листя та стебла здавна використовували для виготовлення дахів, кошиків та інших предметів побуту;
  • раніше люди споживали молоді стебла рогозу сирими, а з кореневищ робили борошно;
  • у традиційній медицині використовують для лікування ран, опіків і запалень.

Рогіз широколистий може завдати певної шкоди, особливо в контексті екосистем і людської діяльності:

  • у деяких регіонах він уважається інвазивним видом. Рогіз швидко розростається й може витісняти місцеву рослинність, змінюючи структуру та функціонування екосистеми;
  • його масове розростання може призвести до накопичення органічних речовин, які згодом розкладаються та споживають кисень, що може призвести до дефіциту кисню у воді (евтрофікація). Це негативно впливає на водні організми;
  • густі зарості рогозу можуть ускладнювати доступ до водойм, що створює проблеми для рекреаційних заходів таких як плавання, рибальство та навігація;
  • зарості рогозу можуть змінювати середовище проживання та створювати умови, непридатні для деяких місцевих видів, змушуючи їх мігрувати або зникати.

"Ця рослина є справжнім скарбом для екосистеми і людини завдяки своїм численним корисним властивостям, але важливо контролювати її розповсюдження, щоб уникнути негативного впливу на екосистеми та людську діяльність", - зауважили в нацпарку наприкінці.

Читайте також