На Рівненщині собака покусала жінку, яка йшла за дитиною до школи

Мешканці селища Квасилів, що в Рівненському районі, вже декілька років страждають від численної кількості бездомних собак. Останні собі спокійно розгулюють вулицями і часто нападають на селищан.

Один із таких випадків трапився 31 січня:

«Мешканка селища Тетяна Сульжук ішла до школи забирати дитину, але біля банкомату, посеред дороги до неї підбігла собака, вкусила і побігла далі».

Про це повідомив на своїй Фейсбук-сторінці мешканець Квасилова, голова ГО "Новий Квасилів" Павло Дутко. Крім того, він зазначив, що у селищі неготові до таких ситуацій - в амбулаторії не знайшлося вакцини, а тому жінку направили в обласну лікарню в Рівне.

«Зараз жінка пішла писати заяву до селищної ради, але там таких скарг лежить вже безліч. Якщо собаки кусають дорослих, то що вже казати про маленьких дітей, які щодня ходять цією дорогою до школи? І скільки квасилівчан ще мають покусати собаки, щоб влада нарешті розпочала стерилізувати та вакцинувати безпритульних тварин, щоб зменшити чисельність останніх?», - додано в повідомленні

Фото - Фейсбук

У коментарях до допису, жителі Квасилова розповідають, що такі випадки трапляються мало не щодня. Ось деякі з них: 

«На мою дитину теж кинулась вчора собака. І це вже не перший раз! Всі троє вже постраждали в різний час від бродячих собак та були вакциновані», - пише Наталія Арешина.

«Вчора йшов на обід , теж мене чуть не вкусив за ногу. А на днях був відганяв , бо на дітей напали», - розповів Сергій Мігалі.

«Чотири дні тому, в вечірній час, ця ж собака кинулась і до мене. Добре, що я вчасно помітила, зупинилась і відігнала від себе.. Злякалася не на жарт.. А що вже говорити про дітей, які ходять вулицями без дорослих...» - додала Людмила Патейчук.

Наразі цих собак близько 200, але якщо нічого не застосовувати, то уже через декілька років їх стане в рази більше.

Фото - ФейсбукПро те, що селищний голова раніше повторював, що його не цікавить тема бродячих собак, а зараз – немає приміщення для їх утримування після стерилізації, журналістам «РівнеМедіа» розповів уже згадуваний Павло Дутко:

«Засилля бродячих собак вже багато років є однією з найсерйозніших проблем Квасилова. Регулярно діти, які ідуть до школи без батьків, стають жертвами нападу на них злих та голодних тварин. Нерідко кусають собаки і дорослих. Зараз із боку мешканців селища лунають пропозиції травити чи відстрілювати собак, але я вважаю, що винні у ситуації, що склалася, зовсім не собаки, а представники квасилівської влади. Впродовж двох років селищний голова Степан Горбатюк постійно публічно повторював, що проблема бродячих собак його взагалі не цікавить. І лише кілька місяців тому ми переконали селищну раду закласти в бюджет кошти на стерилізацію бродячих собак. Разом із зоозахисником із Рівного Аллою Лосік розробили програму регуляції безпритульних тварин у Квасилові. Але її не виконують - і собак не стерилізують. Селищний голова пояснює це тим, що немає теплого приміщення для утримання собак після стерилізації, вважаючи чомусь, що приміщення це мають шукати громадські активісти, а не він. Проблему можна вирішити лише шляхом обов’язкової стерилізації та вакцинації усіх без винятку бродячих собак у Квасилові. Якщо цього не почати робити вже сьогодні, то за кілька років з 200 собак, які є зараз, їх стане 600, а то і більше. І тоді ситуація буде взагалі некерованою», - каже голова громадської організації "Новий Квасилів" Павло Дутко.

Як повідомляють місцеві квасилівські ЗМІ, із собаками пробували боротися, але дуже страшним способом - труєнням. Про один із таких випадків писав портал «Інший Квасилів»:

«За повідомленням мешканки Євгенії Лукашенко:

– В цей день у нас в дворі від отруєння померли одразу декілька собак. Вони дуже мучилися і перед смертю ставали зовсім неадекватними. Така ситуація становила серйозну небезпеку для дітей, якби вони раптом опинилися поруч. Одну собаку нам вдалося врятувати від смерті. Ми викликали представників поліції, які зафіксували факт злочину. А вранці наступного дня трупи тварин спокійно позабирали комунальники, так, неначе були попереджені про це.

Зоозахисники стверджують, що в Квасилові діє догхантер – людина, яка свідомо знищує собак і для якої важливо, щоб її жертви мучилися перед смертю. Але так само є великі підозри, що робиться це з подачі селищної ради, що не може знайти іншого способу вирішення  проблеми з бродячими собаками. Крім того, зоозахисники, до яких ми зверталися, попереджають, що варто очікувати на нові хвилі отруєнь.

Але є ж законні способи впоратися з собаками на вулицях! А починати потрібно зі стерилізації. Втомившись від бездіяльності влади, ми, мешканці будинку по Молодіжній, 1, почали самі стерилізувати собак, що живуть в нашому дворі. Уже стерилізували чотирьох, заплативши по 300 гривень за кожну. Крім того, у Рівному діє притулок для бродячих тварин. Тож ситуацію можна і потрібно владнати законним шляхом».


Втім, селищний голова Степан Горбатюк зазначив, що вже з настанням теплої погоди у селищі проведуть стерилізацію собак:

«Будемо приймати міри, вже весною проведемо стерилізацію. Треба щоб температура була хоча б +10. На це використають кошти із селищного бюджету, вже є компанія, яка буде цим займатися».

Крім того, він розповів, що цьогоріч це перший випадок нападу бездомної собаки на людей, втім, такі випадки  траплялися і раніше. За  його словами, собак бігає чималенько, адже побільшало їх не так давно.

«Раніше їх було менше, останнім часом їх кількість зросла. Поки спостерігаємо за «особливою», яка часто нападає і є проблемною».

(Її зображено на головному фото матеріалу - ред.)

Селищний голова також зазначив, що випадків сказу в тварин зафіксовано не було.

Портал «РівнеМедіа» слідкуватиме за тим, чи дотримав селищний голова Квасилова обіцянки щодо стерилізації собак.  Хоча це лише частина заходів, які варто проводити у таких випадках.

 

Олеся БОРОВЕЦЬ

 

Читайте також