На Рівненщині спостерігається недостатнє зволоження ґрунту

За даними Рівненського обласного центру з гідрометеорології, в першій декаді вересня в області продовжувала утримуватись суха тепла погода. Середньодобові показники температури сягнули +13-18 °.Нічні температури коливалися від +7° до +15°, денний максимум сягнув +26°. Дуже слабкі опади (0,5 мм) випали лише в окремих місцях. Вологозабезпечення грунту характеризується як недостатнє. Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області.

На стерні озимої пшениці та ріпаку триває подальше розмноження мишоподібних гризунів, чисельність жилих колоній  на 1 гектарі  становить  1-2 по 2-4 жилі нори в колонії. На багаторічних травах чисельність гризунів дещо більша нараховується по 4 жилі колонії в яких по 7-9 жилих нір. Заселення посівів озимого ріпаку не відмічено.  Достатня кормова база та погодні умови сприятимуть їх розмноженню.

На ранніх посівах озимого ріпаку відмічається шкодочинність хрестоцвітих блішок до 6% заселеності рослин, триває літ ріпакового пильщика та ріпакового білана.

Кукурудза в доброму стані  знаходиться у фазі – воскової стиглості. Завершується розвиток І покоління стеблового кукурудзяного метелика, гусениці якого пошкодили 2-3% рослин культури  на 18-28 % заселених площ. Відмічено збільшення чисельності злакової попелиці до 5-9% рослин при 24% заселених площ.  Розвиток  інфекції гельмінтоспоріозу  виявлено на 46% обстежених площ. На качанах відмічено слабкий прояв пухирчастої сажки.

На ранніх посівах сої проходить дозрівання бобів. У посівах триває розвиток та живлення павутинного кліща, попелиць та білокрилки  якими заселено 3- 4% рослин. Пероноспорозом та бактеріальним опіком охоплено від 15до 25% максимально 42% рослин, аскохітоз бобів виявлено на  4-9 % рослин  з охопленням 3-5% бобів.

На посівах соняшнику відмічається зростання розвитку фомопсису 20-35% рослин  на 65% обстежених  площ.  Білу гниль відмічено на кошиках, якою охоплено  до 8% рослин, продовжується незначне заселення геліхризовою попелицею.

На цукрових буряках  31% площ, розвивається церкоспороз   яким уражено 12-22 % рослин, інфекцію фомозу  виявлено на 9% рослин, продовжується  незначне пошкодження буряковою листковою попелицею.

Посадки капусти пошкоджують гусениці капустяного білана, до 50% площ заселяють білокрилки. Слизовий бактеріоз виявляється на 4 % рослин.

На падалиці озимої пшениці відмічається запас інфекції борошнистої роси, бурої іржі  та септоріозу в межах 2-8% рослин. На таких площах спостерігається заселеність хлібними блішками, польовими клопами, попелицями, цикадками триває літ шведської мухи. На падалиці ріпаку на 100 помахів сачком викошуються ріпаковий пильщик, білокрилки  з чисельністю 1-2 екземпляри.

Читайте також