На Рівненщині судитимуть старателів, що побили поліцейських

фото ілюстративне

На Рівненщині завершено досудове розслідування щодо 12 учасників масових заворушень та опору правоохоронцям

Органи прокуратури Рівненської області у тісній взаємодії з правоохоронними органами продовжують проводити системну роботу з протидії незаконному видобуванню бурштину-сирцю на території північних районів регіону.

Однією з проблем забезпечення правоохоронними органами області належної протидії незаконному бурштиновому промислу є здійснення активного супротиву зі сторони окремих громадян, які вчиняють протиправне видобування бурштину-сирцю.Однак, на кожен такий випадок правоохоронні органи, в т.ч. органи прокуратури області, будуть невідкладно реагувати, зокрема кримінально-правовими заходами.

Так, завдяки ефективному процесуальному керівництву прокуратури Рівненської області та належної роботи працівників Головного управління Національної поліції в області встановлено організатора та виконавців злочинногоугруповання, які поблизу місць незаконного видобутку бурштину систематично організовували та вчиняли порушення громадського порядку, що супроводжувалось активним опором та застосуванням насильства стосовно працівників правоохоронних органів.

Знешкодженням правоохоронними органами вказаного злочинного угрупування вдалося запобігти у подальшому перешкоджанню виконання працівниками поліції службових обов’язків з виявлення та припинення фактів незаконного видобутку бурштину в регіоні, що суттєво плинуло на криміногенну обстановку.

Встановлено, що злочинну групу створив мешканець смт.Клесова,  до складу якої залучив односельців, з чітким розподілом функцій та ролей між ними. Спільники розробили план збору місцевого населення, готування та вчинення злочинів, пов’язаних з опором працівникам правоохоронних органівз метою перешкодитиостаннім виконувати службові обов’язки з виявлення та припинення фактів незаконного бурштиновидобутку.

На підставі здобутих слідчим та прокурором доказів встановлена причетність вказаних осіб до масових заворушень, організованих біля в’їзду в урочища «Смітник» та «Азалія» Сарненського району, де ними разом із місцевим населенням було заблоковано пересування працівників поліції та вчинено щодо них насильство із застосуванням фізичної сили, а також пошкоджено службовий автотранспорт.

Дії спільників кваліфіковано органом досудового розслідування за ст.ст.294, 342, 345 КК України (організація та участь в масових заворушеннях, що супроводжувалися насильством над особою, знищенням майна, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також опір та насильство щодо працівника правоохоронного органу).

Стосовно вказаних 12 учасників організованої злочинної групи обвинувальний акт скеровано до Сарненського районного суду.

В результаті принципової позиції прокуратури області та належної роботи інших правоохоронних органів області на даний час на території північних районів області вдалося значно знизити кількість та масовість вчинення опорів працівникам поліції.

Протидія незаконному бурштиновому промислу на території регіону триває, головною метою якої, насамперед, є локалізація та подальше викорінення даного явища.

 

Довідково: відповідно до Кримінального кодексу України передбачена відповідальність за вчинення вказаних злочинів у виді позбавлення волі на строк до 14 років.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також