На Рівненщині видобувають найчистішу в Україні крейду (ФОТО)

На відстані 17 км. від Млинова знаходиться Торговицьке родовище крейди, на базі якого засноване товариство з обмеженою відповідальністю «ВІП-Акварель».

Посадовцям із Млинівщини продемонстрували технологію добування та переробки крейди, ознайомили з видами продукції, яку виробляють.

Відтак, підприємство спеціалізується на виробництві крейди марок ММС-1 (сепарованої), ММ-1, крейди кормової, крейди для розкислення кислих ґрунтів. Особливістю Торговицького родовища є те, що крейда характеризується екологічно-чистими покладами без домішок. Сумарний вміст кальцію і магнію добутої крейди сягає 99,9%. Така чиста сировина дає змогу використовувати її у промисловості, сільському господарстві, для вапнування кислих ґрунтів, підгодовування сільськогосподарських тварин і птиці та виробництва комбікормів. Лише на одному родовищі в Україні, поблизу Слов’янська, добувається сировина з аналогічними властивостями. 

До слова, підприємство спеціалізується ще й на виробництві вапна: негашеного грудкового, негашеного подрібненого, гашеного (пушонка), гашеного пастоподібного. 

Зазначимо, що в Україні налічується близько 60 родовищ крейди, поклади якої оцінюються в 450 млн. тонн, основні запаси зосереджені в Донецькій області - 218 млн. тонн. Створення в районі підприємства, основним видом діяльності якого є добування крейди та виробництво вапна, не могло залишитися без уваги, як місцевих так і підприємців з усієї України. 

Нагадаємо, крейда - осадова порода, яка формувалася мільйони років із залишків організмів, які проживали у морях. Там де є поклади крейди, колись було морське дно... 

Читайте також