На Рівненщині використають новий підхід доведення бізнесу (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

Процес стратегічного планування на основі SMART-спеціалізації, завдяки співпраці бізнесу, влади та науки, обговорили під час круглого столу у Рівненській ОДА

До заходу долучилися експерти Українського інституту міжнародної політики, представники структурних підрозділів ОДА, Агенції регіонального розвитку, бізнес-асоціацій, науковці.

«По-суті, цей захід є логічним продовженням попередніх 4-х форумів на Рівненщині – бізнес, авіа, аграрного та енергоефективного. Фактично 2018 рік став основою бачення майбутньої стратегії Рівненської області на найближчі три-п’ять років. Стратегічне планування регіонального розвитку відтепер обов’язково міститиме елементи SMART-спеціалізації. Це нова практика, яка допоможе зробити область конкурентоспроможною та відкриє нові можливості», - звернувся до присутніх заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

На сьогодні SMART-спеціалізація досить поширена в країнах Європи. В ЄС на регіональному та національному рівнях розроблено 120 стратегій smart-спеціалізації. Цей підхід вже застосовується в 12 країнах, в Україні – поки у пілотних областях: Запорізькій, Одеській та Харківській. Це принцип, за яким, при розробці стратегії розвитку певної територіальної одиниці, враховують її унікальний потенціал і конкурентні переваги перед іншими.

«Уряд включив SMART спеціалізацію в українську законодавчу базу. Основні ключові моменти тут – наявність діалогу між владою, бізнесом та науковцями. Не випадково Рівненщина – одна з перших областей, де розпочали серію регіональних круглих столів. Область готова до діалогу, пошуку нових рішень, має сильну Агенцію регіонального розвитку», - розповів голова правління ГО «Український інститут міжнародної політики» Ростислав Томенчук.

Регіональна стратегія дослідження та інновацій для SMART-спеціалізації – це програма трансформації, спрямована на Урядову підтримку, інвестиції для ключових регіональних пріоритетів, а також індивідуальний підхід та конкурентні переваги, розвиток інновацій, тощо.

Під час круглого столу розглянули кращі європейські практики та пріоритетні напрямки розвитку регіону.

Довідково:

Основний принцип SMART-спеціалізації полягає у фокусуванні знань та їх поєднанні з обмеженою кількістю пріоритетних видів економічної діяльності, щоб країни та регіони стали конкурентоспроможними в світовій економіці.

Такий підхід дозволяє регіонам скористатися ефектом передачі знань та використовувати нові знання, що є важливим фактором продуктивності. Тому SMART-спеціалізація – це створення унікальних ресурсів та можливостей на основі унікальних промислових, галузевих структур та відповідної бази знань.

За інформацією прес-служби Рівненської ОДА

Читайте також