На Рівненщині військовослужбовці провели для старшокласників-ліцеїстів навчально-тренувальну гру «Патріот»

Днями військовослужбовці військової частини забезпечення ракетно-артилерійського озброєння Командування Сил логістики провели для учнів старших класів Дюксинського ліцею імені Н.А. Хасевича Деражненської сільської ради, що на Рівненщині, військову навчально-тренувальну гру «Патріот».

Залучення військових до проведення загальновійськової підготовки стало уже щорічною традицією. Цього року військові також охоче відгукнулися на запрошення директора ліцею й з великим задоволенням надавали практичну підтримку учням. 

Зокрема, військові розгорнули три навчальні пункти, на яких учні 8–11 класів могли відпрацювати елементи: неповне розбирання та подальше збирання автомата, надання першої домедичної допомоги. Також учні під час навчань дізналися про засоби індивідуального захисту, правила їх використання та з великим задоволенням брали участь у відпрацюванні всіх практичних елементів.

– Дітям дуже цікаво те, що для нас давно стало буденністю. Ми розуміємо необхідність такої виховної роботи, особливо у цей складний для нашої країни час. І тому для зустрічі зі школярами завжди виділяємо час у своєму щільному графіку, – розповів заступник командира військової частини з морально-психологічного забезпечення Ігор В’ячеславович Красовський.

Військовослужбовець зазначив, що дирекція ліцею намагається виховати у своїх стінах справжніх українців і тому допомогти дітям опанувати початкову військову підготовку та сприяти їхньому військово-патріотичному  вихованню для них почесно. 

– Чи не з першого року на посаді Інна Миколаївна, яка прийшла молодим директором до ліцею, запросила нас до навчального закладу для проведення практичних занять з початкової військової підготовки і відтоді ми спільно продовжуємо цю добру традицію, – розповів Ігор Красовський.

Він зазначив, що в ліцеї питанню військово-патріотичного виховання дітей приділяється особлива увага. Та відмітив, що також приємно спостерігати за тим, як відповідально до проведення гри ставляться самі діти. Зокрема, вивчають та виконують патріотичні пісні, які пов’язані з рідним краєм, вивчають тонкощі військової справи, конструкцію автоматів, елементи тактичної медицини тощо. Під час самої гри відчувається здоровий дух змагань між класами, яких відповідно заохочують, та розуміння, що в наш час захист Батьківщини – це дуже важливе питання. Тож військовий подякував учням та вчителям за щоразу теплий прийом.

Аби закріпити позитивні враження учнів про військову справу, військова частина влаштувала для них день відкритих дверей. До військових у гості завітали учні цього та ще двох інших ліцеїв із Рівненського і Костопільського району. Наймолодшими були вихованці місцевого закладу дошкільної освіти «Колобок», серед них були й діти військовослужбовців. 

 

Військові провели інструктаж з безпеки, потім розділилися на групи й вирушили у двогодинну екскурсію частиною за маршрутним листом. Також діти подивилися фільм про історію частини та її життєдіяльність, оглянули зброю, військову техніку, транспорт спеціального призначення, ознайомилися із засобами зв’язку, засобами гасіння пожежі та пожежно-технічним обладнанням. Найбільше, кажуть, запам’яталася техніка та устаткування.

– Ми бачили захват дітей, коли вони в усьому брали активну участь: власноруч потримали зброю часів світових воєн і сучасну, крутили, опускали, піднімали ствол зенітної установки, сиділи за обладнаним у окопі кулеметом, також кожен мав можливість одягнути на себе костюм пожежника, ми їх залучали до «гасіння пожежі» порошковими вогнегасниками, адже кожен має знати про причини виникнення пожежі, їх запобігання та можливості ліквідації. Ці знання допоможуть правильно діяти в екстремальній ситуації, а можливо й врятують найцінніше – їхнє життя, – сказав Ігор В’ячеславович.

Та зазначив, що бачив наскільки молодшим екскурсантам усе цікаво. Їм хочеться посидіти в пожежних машинах, подивитися, як виходить піна з пожежного рукава, звісно, вони ще багато чого не розуміють, особливо зі зброї, але в малечі навіть прогулянка частиною викликає неабиякий інтерес. А от старші учні намагаються дізнатися більше інформації, військові охоче сприяють цьому, адже можливо хтось із них ? майбутній захисник. Адже усе починається з дитинства.

Фото та матеріали пресслужби Командування Сил Логістики

Читайте також