На Рівненщині визначили переможців міжнародного конкурсу фотографій (ФОТО)

У Національному університеті “Острозька академія” 5 червня до Дня журналіста відбулося нагородження переможців IV Міжнародного конкурсу репортерської фотографії LifePressPhoto, мета якого — популяризація документальної фотографії та утвердження її значущості в сучасному світі.

Традиційно вже четверту весну майстри фотографії представляють свої роботи громадськості. Цього року в читальній залі під куполом  демонструється 50 світлин, які відібрали з поміж 4,5 тисяч запропонованих на конкурс. Відкривали виставку та нагороджували переможців проректор з навчально-виховної роботи Острозької академії, професор Руслана Каламаж, мистецтвознавець, художник реставратор Микола Бендюк та ініціатор конкурсу, український фотограф, член правління Національної Спілки фотохудожників України, заслужений художник Міжнародної Федерації фотомистецтва (EFIAP), член Національної спілки журналістів України Олександр Харват.

«Відбирати фотографії було досить нелегко, особливо серед такої кількості поданих заявок. Цьогоріч ми видали спеціальний альбом зі світлинами переможців. Як на мене, крім електронного каталогу фотографій, який розміщений на сайті конкурсу, важливо видавати паперовий варіант, який може стати чудовим подарунком, наприклад до Дня журналіста», — зазначив Олександр Харват.

Найкращий автором LifePressPhoto став фотограф з Іспанії Антоніо Арагон Ренуціо. Варто зазначити, що серед переможців є й українські майстри. Конкурс не мав вікових та інших обмежень, відтак участь у ньому могли брати фоторепортери з усього світу, але оцінка проводилась тільки за критеріями якісної репортерської фотографії у таких тематичних напрямах — гарячі новини; люди в новинах, портрет; повсякденне життя; спорт; мистецтво, розваги; природа, навколишнє середовище.

Олександр Харват зазначає, що під час викладання курсу “Фотожурналістика” помітив в Острозькій академії чимало молодих фотохудожників, які мають великий потенціал і можуть також у майбутньому подавати свої роботи на конкурс. Щодо рекомендацій для потенційних учасників, пан Олександр зазначив, що, передусім, варто пам’ятати про відповідність світлини вимогам репортерської фотографії, а також в ній повинна міститися своя історія і короткий опис.

Джерело: День