На Рівненщині вперше за 16 років такий холодний травень: коли чекати потепління?

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

До кінця тижня у Рівному та області збережеться прохолодна погода з температурами нижчими за кліматичну норму для цього періоду. Поступове потепління синоптики Рівненського гідрометеорологічного центру чекають з наступного тижня – нічна та денна температури підвищаться на 5-8 градусів.

Начальник Рівненського обласного центру з гідрометеорології Богдан Масовець розповів, що причиною незвично низьких температур цієї весни є вплив холодних повітряних мас, що надходять із північної та північно-західної Європи. Вони не несуть тепло, а за рахунок ясного неба вночі, повітря вихолоджувалося до заморозків.

Через низькі температури повітря цьогорічний травень може стати рекордно холодним з початку століття. За 18 днів середньомісячна температура становить +11.1 градусів. Однак потепління наприкінці місяця вплине на загальну картину травня.

– Передбачається підвищення середньої температури повітря десь до 1 градуса і є ймовірність, що буде повторення показника 2004 року ( Тср.= +12.4 градуси), а може і буде вищою. Звісно такі показники є нижчими за кліматичну норму. (Норма за базовий період 1981-2010р.р. +14.4 град), – говорить Богдан Масовець.

Найхолоднішим останній місяць весни був 1980 році, коли середня температура повітря склала +9,8 градусів.

Попри прохолодну весну, синоптики очікують класичну погоду влітку – з дощами, грозами та періодами спеки.

– Влітку, як і зазвичай, погодні умови будуть різноманітними. Як кажуть, місцями дощу буде густо, а місцями пусто, тобто дощі будуть короткочасними різної інтенсивності, від слабких до зливових, які супроводжуватимуться грозами і шквалистим посиленням вітру до штормових значень. Температурні показники: найтеплішим місяцем є липень, температура буде і вище 25 градусів, а в червні ще 2-3 рази на місяць може спостерігатися вторгнення холодного повітря. Серпень - спокійний літній місяць, з високими денними температурами і уже з більш прохолодними ночами, –розповіли у Рівненському гідрометцентрі.

Справжньої літньої погоди на Рівненщині чекають наприкінці місяця. З 28 травня денні температури можуть піднятися вище 20 градусів тепла.

Читайте також