На Рівненщині з молотка продали 38 об`єктів держмайна на понад 25 мільйонів гривень

В Україні з 2018 року проводиться приватизація державного майна приватними особами за допомогою аукціонів.

Начальник регіонального відділення фонду державного майна у Рівненській області Бережний Кирило Михайлович розповідає, що метою приватизації є не лише отримання коштів.

«Це створення робочих місць, розвиток малого і середнього бізнесу, боротьба з корупцією. Зараз на приватизацію в Україні передано біля 800 державних підприємств. Загалом в Україні нараховується біля 3 тисяч підприємств, половина з яких - не діючі», - зазначив пан Бережний.

Фактично, фонд держмайна є орендодавцем державної власності. На сайті privatization.gov.ua представлена інформація про кожен об’єкт нерухомості, який можна придбати (технічні паспорти, договори, які мають підприємства, фото в достатній кількості, які можуть характеризувати приміщення).

За словами чиновника, більшість об’єктів нерухомості знаходяться у поганому стані, тому і вартість нижча за ринкову. Це вигідно для людей, адже залишається фінансовий ресурс на ремонт та добудову споруди.

Є три види аукціонів – за повну вартість, аукціон з 50% знижкою, голландський аукціон з покроковим зниженням ціни (вона може дійти до 1%).

Зазвичай у аукціоні беруть участь 4-5 осіб. Хоча, під час резонансного продажу приміщення у Здолбунові долучились 36 учасників.

«Мова йде про приміщення, стартова ціна його була майже 500 гривень. До слова, коли продавали готель «Дніпро», було 28 учасників. Об’єкти зараз продаються з початковою вартістю, яка дорівнює балансовій вартості. По цій будівлі вартість складала 450 гривень. За результатами аукціону, вартість будівлі дійшла до 3,5 мільйонів гривень. Однак, аукціон не відбувся у зв’язку з тим, що відмовилися учасники, які надали найбільшу суму. Але 12 жовтня на PROZZORO буде відбуватися цей аукціон. Очікується, що ціна буде близька до попередньої», - зазначає Кирило Бережний.

Окрім вартості лоту, держава отримує ще й суму, яку сплачують учасники за реєстрацію. Оскільки ця сума складає 900 гривень, то навіть за аукціон у Здолбунові, який не провели, бюджет поповнився на майже 36 тисяч гривень.

Варто зауважити, що окрім вартості об’єкту покупець має сплатити ще податок на додану вартість. Крім того, земля, на якій побудований об’єкт, не входить у вартість споруди. Громадянин може взяти ділянку в оренду або приватизувати окремо.  Більшість об’єктів продаються без умов, тобто після покупки власник може використовувати будівлю у будь-яких цілях.

«У Рівненській області нараховується 30 тисяч об’єктів державної власності. Це і на Дубенській недобудова, і стадіон в центрі, який стоїть вже 30 років. Майна багато і якби його продати, то не потрібно допомоги від міжнародного валютного фонду. Майно не продають за безцінь, а за ринковою вартістю. З 30 тисяч об’єктів на Рівненщині цього року було продано 38 об’єктів, за які отримали 26 мільйонів гривень. Це найкращий результат відділення і ми отримали за результатами другого кварталу 2020 року перше місце по Україні по приватизації», - додає начальник регіонального відділення фонду держмайна.

Керівництво установи про анонсувало, що найближчим часом на Рівненщині будуть Радивилівський КХП, інститут держпраці на улиці Лермонтова, Рівнеторф (6-7 тисяч гектарів землі). Серед лотів – Мирогощанський іподром. Він один із трьох в Україні, який має офіційний статус іподрому. Цей об’єкт можна використовувати у ігорному бізнесі, оскільки законодавство у цій сфері дещо оновилось.

Читайте також