На Рівненщині за дезертирство судять 27-річного жителя Тернопільщини

Фото: скріншот із відео Рівне 1

На Рівненщині 27-річного жителя Тернопільщини підозрюють у вчиненні дезертирства. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як зазначається, місцевий суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, а також визначив заставу в розмірі понад 214 тисяч гривень.

Рівненський апеляційний суд переглянув апеляційну скаргу захисника підозрюваного на ухвалу слідчого судді місцевого суду. Він просив скасувати оскаржуване судове рішення та обрати його підзахисному запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби.

І захисник, і підозрюваний переконували суд у відсутності ризиків, передбачених ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України, а також бажанні затриманого повернутися до навчального центру, де мобілізовані проходять фахову підготовку, після завершення якої вони вибувають для комплектування підрозділів, що ведуть бойові дії.

Проти задоволення апеляційної скарги захисника виступив прокурор та просив залишити її без задоволення. Державний обвинувач наголосив, що обвинувальний акт уже скерували для розгляду до місцевого суду та призначене підготовче засідання у цьому кримінальному провадженні, відкритому відносно 27-річного Д. за ч.4 ст. 408 Кримінального кодексу України (дезертирство, тобто самовільне залишення військової частини або місця служби з метою ухилитися від військової служби, вчинене в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці). Також додав, що підозрюваному інкримінується вчинення особливо тяжкого злочину і в разі доведеності вини йому загрожує покарання у виді позбавлення волі від 5 до 12 років. Тому існує ризик переховування підозрюваного від суду, а його наміри повернутися до війська є умисною тактикою захисту.

Прокурор нагадав суду, що підозрюваний наприкінці червня цього року залишив навчальний центр і за чотири місяці, до моменту його затримання представниками Військової служби правопорядку у Збройних Силах України, не звернувся до командування частини й не повідомив про причини вибуття з підрозділу чи наміри повернутися до лав українського війська, що спростовує твердження підозрюваного про усвідомлення протиправності своїх дій та бажання стати в стрій і захищати країну.

Рівненський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ ухвалу слідчого судді місцевого суду від 3 листопада 2023 року про обрання щодо підозрюваного запобіжного заходу  у вигляді тримання під вартою з визначенням застави у розмірі 80 прожиткових мінімумів для працездатних осіб залишив без змін, а апеляційну скаргу захисника підозрюваного — без задоволення.

Читайте також