На Рівненщині запрацював Центр Уповноваженого зі зниклих безвісти: куди звертатись та який алгоритм дій

На Рівненщині запрацював регіональний Центр Уповноваженого з питань осіб зниклих безвісти. Там уже допомогли заявникам сформувати 40 запитів до відповідних структур. 

Про це повідомила координаторка Центру на Рівненщині Олена Хотенко. 

- Ми допомагаємо заявникам готувати запити. Вже на сьогодні понад 4 десятки запитів написали. Коли приходять відповіді, ми допомагаємо людині розібратись, що робити далі... Доводиться навіть інколи залучати психологів, адже треба попрацювати з емоційним станом заявників. Найчастіше стикаємось з тим, що рідні знають мало інформації про зниклого. Коли родичі нічого не знають, крім прізвища, ім'я, по-батькові та року народження - це дуже велика проблема. Тоді ми починаємо з'ясовувати, де служить, і військова частина, і прізвище командира, і коли виходив на зв'язок, і телефони, з яких виходив на зв'язок. Але це можливо, коли в заявника стабілізувався емоційний стан. 

Були в нас випадки, коли людина була в оточенні, не могла вийти на зв'язок. Тоді це вже радість. Є випадки, коли знаходяться в інший спосіб, через різні інтернет-ресурси. Тоді ми вже даємо інформацію на НІБ та проводимо різні дії, - розповіла Олена Хотенко. 

За її даними, уже вдалося відшукати чотирьох військових у полоні, двох – у шпиталі та, на жаль, декількох людей загиблими

Телефон гарячої лінії координаційного центру: 068 116 50 09. 

Який алгоритм дій для тих, хто шукає зниклого безвісти: 

  • 1 треба зробити заяву в поліцію та здати ДНК. 
  • 2. звернутися до Національного інформаційного бюро, за телефоном 1648. 
  • 3. Якщо людина довго не виходить на зв'язок, то потрібно звернутися до Офісу Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти - 0 800 339 247. 

Разом з тим, точну цифру зниклих безвісти з Рівненщини розголошувати не можуть. За словами першого заступника голови Рівненської ОВА Сергія Подоліна, з усіх безвісти зниклих 10-15 % - це цивільне населення. 

 

Читайте також