На Рівненщині знаходиться ферма, де за сезон розводять і реалізують понад 20 тонн равликів (ФОТО)

У селі Верба Дубенського району знаходиться равликова ферма, на якій розводять і реалізують понад 20 тонн равликів за сезон.

Про ідею створення такого бізнесу та його власницю розповіли в Управлінні культури і туризму Рівненської ОДА в межах проєкту "Рівненщина на смак".

Власниця ферми Юлія Хоміцька спочатку займалася розведенням равликів як хобі. Пізніше, перебуваючи на діловій зустрічі в Парижі, вона стала учасницею майстеркласу з приготування равликів. Скуштувавши декілька, жінка була вражена смаком. У спадок від бабусі отримала земельну ділянку, із якої і розпочався «равликовий» бізнес. Купила декілька равликів, виростила, слідкувала за ними, ознайомилася з усією потрібною інформацією. Після цього подорожувала українськими фермами, проходила курси, прибрала та створила всі умови на ділянці для побудови бізнесу. Сьогодні «Верба равлик» - це компанія, яка стала лідером у вирощені та імпорту равликів в українські магазини, супер- і гіпермаркети.

Продукція має найбільший попит у покупців через екзотичний смак.

"Равлики - це не лише делікатес, який може дозволити собі кожен українець, а й здорове харчування, життєво необхідний продукт, який має у собі залізо, магній, кальцій, фосфор, натрій, калій, цинк, мідь, селену, вітаміни B12, B6, A, E, K; рибофлавін, ніацин, фолієву кислоту, холін", - зауважують у повідомленні.

Експортують равликів у 14 країн. Ферма «VerbaraVLyk2020» не лише не зупинилася під час війни, а й збільшила випуск продукції на 40%.

Як додають наприкінці, окрім цього, равликова ферма вже стала відомою туристичною локацією, де відвідувачі можуть весело та з користю провести свій час, відпочити в затишній альтанці, насолодитися краєвидами й іншими екзотичними мешканцями ферми (наприклад, фазанами), спробувати смачні, а головне корисні страви з равликами. Під час екскурсії гості дізнаються про проходження всіх етапів вирощення та розмноження молюсків, репродукцію, кладку ікри, молодняк, виселення на поля в літній вольєр, збір маточного стада, збір, мийку, сушку та зберігання равлика.