На Рівненщині знайшли грунт, віком 180-230 тисяч років

Цими днями на кар'єрах, що на околиці Дубна та в Костянці (авт.прим.,- Дубенщина, Рівненська обл.) відбулася палеогеографічна мініекспедиція. Досліджували "земельні таємниці" палеогеограф з університету Шевченка Олександр Бончковський та відомий в місті дубенчанин, голова Дубенського археологічного осередку Андрій Бардецький.

Спеціально для читачів Блог "Знай більше" дослідники розповіли про дану мініекпедицію:

"Ми часто зустрічаємо кар’єри обабіч доріг, у лісі, посеред поля, проте не розуміємо їхньої цінності.
«Глиняні кар’єри» є найбільш цінними для палеогеографів, оскільки відслонення в їхніх стінках містять інформацію про льодовикові та міжльодовикові періоди, давній клімат, і навіть можуть допомогти спрогнозувати зміни клімату у майбутньому. Виявляється, що у глиняних кар’єрах є чимало шарів, які фіксують потепління та похолодання.

У ході нашої мініекспедиції було зроблено, навіть, деякі неочікувані відкриття. Зокрема, виявлено другий на Рівненщині кар’єр, де є викопний ґрунт потягайлівського етапу потепління віком аж 180-230 тис. років. Розкрито також викопний ґрунт кайдацького міжльодовиків'я віком 110-130 тис. років, потужність якого досягає аж 3 м, що є рекордом для території Волині. Це значно більше від сучасного ґрунту, але кайдацький етап був аналогом сучасної епохи голоцену і детальне вивчення його трендів допомагає уявити те, що нас чекає найближчі 10 тисяч років. Вперше виявлено на Волині ембріональний ґрунт віком близько 70 тис. років, який сформувався в умовах тундри удайського льодовикового етапу. Надалі дослідження зразків цих грунтів продовжиться у лабораторії, що дасть змогу досить точно реконструювати природу краю у льодовикові та міжльодовикові періоди".
 

Ксеня ГАЛИЦЬКА

Читайте також