На Рівненщині знизився рівень підліткової злочинності

На спільній нараді у прокуратурі Рівненської області обговорено стан протидії підлітковій злочинності

Вжиті раніше прокуратурою області спільно з усіма правоохоронними органами та соціальними службами превентивні заходи, спрямовані на виявлення та запобігання підлітковій злочинності, сприяли поліпшенню криміногенної ситуації у молодіжному середовищі.

Про це йшла мова 27.11.2018 у прокуратурі Рівненської області на спільній нараді керівників правоохоронних органів, на якій обговорено стан протидії негативним проявам серед підлітків, ефективності проведення превентивної роботи з дітьми, причини безвісного зникнення дітей.

Захід проведено за участі заступника голови Рівненської обласної державної адміністрації Ігоря Тимошенка, заступника начальника Головного управління Національної поліції в Рівненській області Руслана Стрельбіцького, заступника начальника управління патрульної поліції в Рівненській області Департаменту патрульної поліції Андрія Крутня, начальника філії Державної установи «Центр пробації» у Рівненській області Олександра Адамця, директора Рівненського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ананія Бучака, представників Головного управління ДФС у Рівненській області, а також служби у справах дітей та управління освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації. Серед запрошених – працівники регіональної прокуратури, керівники місцевих прокуратур.

Як відзначив на нараді головуючий - заступник прокурора області Тарас Ільящук, винесене на обговорення питання є надзвичайно важливе, адже стосується передусім тих дітей, які потрапили у складні життєві обставини чи конфлікт із законом, а отже потребують особливої уваги з боку правоохоронних органів та органів державної системи профілактики.

Зазначено, що упродовж 2018 року на території Рівненської області спостерігається позитивна тенденція до зниження на 35,8% рівня злочинності серед неповнолітніх. Підлітками вчинено у цьому році 115 злочинів проти 179 торік. Переважно злочини, що вчинялися, – проти власності: крадіжки, грабежі, заволодіння транспортними засобами.

Водночас турбує те, що серед 90 підлітків, що вчинили злочини, кожен п’ятий скоїв порушення повторно, почастішали випадки залишення дітьми своїх сімей чи навчальних закладів.

 Причинами цього, на думку заступника прокурора області Тараса Ільящука, є не лише проживання дітей у несприятливому сімейному оточенні, але і в деякій мірі послаблення превентивної роботи з боку відповідальних осіб соціальних служб, органів поліції, пробації, а також недостатня увага педагогів. Особливо актуальним є на сьогодні попередження підліткової девіантної поведінки, приміром, як залишення дітьми домівок чи «булінг».

Учасників наради було закликано до пошуку нових форм та методів, які б сприяли зменшенню подібних негативних проявів у молодіжному середовищі.

За підсумками наради, з урахуванням висловлених усіма учасниками пропозицій, розроблено ряд заходів, спрямованих на поліпшення криміногенної ситуації у підлітковому середовищі, сприяння неповнолітнім у реалізації їх законних прав та інтересів.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також