На Рівненщині знизився рівень злочинності

У прокуратурі Рівненської області відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів

У регіональній прокуратурі 30.01.2019 відбулася координаційна нарада керівників правоохоронних органів, на якій обговорено стан боротьби зі злочинністю та протидії корупції на території Рівненської області за підсумками роботи у 2018 році.

В заході взяли участь голова Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко, перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, керівники усіх силових відомств Рівненщини. Серед запрошених -  керівники та працівники територіальних управлінь та відділів правоохоронних органів, а також регіональної та місцевих прокуратур.

Відкриваючи нараду, її головуючий - прокурор Рівненської області Богдан Подубинський відзначив, що завдяки ефективній взаємодії усіх правоохоронних органів, виконанню ними узгоджених спільних заходів у боротьбі зі злочинністю і корупцією, а також у співпраці із громадськістю вдалося досягти позитивних результатів та суттєво вплинути  на стабілізацію криміногенної обстановки.

У 2018 роціна території області відмічається зниження на 10% облікованих злочинів, досягнуто значно нижчого, ніж в середньому по Україні,рівня злочинності на 10 тис населення (в області – 88,6; по державі –115,3).

Істотно зменшилась кількість  вчинених тяжких злочинів, кримінальних правопорушень середньої та невеликої тяжкості, проти життя та здоров’я особи, власності, безпеки руху та експлуатації транспорту, а також злочинів, вчинених неповнолітніми.

Упродовж минулого року на території регіону знешкоджено9 організованих злочинних груп,до складу яких входило 59 осіб. Посилено протидію корупційним проявам: до суду скеровано 54обвинувальні акти у кримінальних провадженнях даної категорії.

Завершено досудовим розслідуванням втричі більше кримінальних проваджень у сфері бюджетних правовідносин (46). Постійно триває і надалі є важливою робота з попередження, виявлення та припинення незаконних операцій ізбурштином, лісом, порушень, пов’язаних із сепаратизмом.

Водночас, як відзначено учасниками наради, поряд із здобутками, існують і проблемні питання в організації діяльності правоохоронних органів, які потребують невідкладного реагування.

Так, попри зменшення рівня злочинності досі гострою залишається проблема збільшення кількості злочинів проти громадської безпеки та порядку, моральності, авторитету органів державної влади, високою є частка кримінальних правопорушень, вчинених у стані алкогольного сп’яніння, групою осіб.

Не досягнуто бажаних результатів щодо розкриття злочинів, пов’язаних з умисним знищенням майна громадян, зокрема транспортних засобів,  шляхом підпалів. Лише 6 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях даної категорії скеровано до суду.

Також прокурор області Богдан Подубинський висловив занепокоєння з приводу високого рівня рецидивної злочинності та звернув увагу присутніх на необхідність покращання якості досудового розслідування у кримінальних провадженнях з метою недопущення порушень конституційних прав громадян. Системною, на його переконання, має залишатись робота з попередження, виявлення та припинення незаконних операцій із землею, бурштином, правопорушень, пов’язаних із сепаратизмом,  незаконним обігом зброї, у сфері оподаткування та грального бізнесу.

«Очікую від усіх правоохоронних органів підвищення ефективності роботи на зазначених напрямах, аби суспільство, перед яким ми відповідальні, відчуло реальні результати. Боротьбу слід посилити у напрямі викриття злочинних авторитетів, які намагаються вплинути на криміногенну та соціально-економічну ситуацію», - з такими словами звернувся до присутніх очільник регіональної прокуратури та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю правоохоронних органів задля вирішення актуальних для регіону проблем.

Із детальним аналізом стану законності та пропозиціями щодо шляхів покращання діяльності на відповідних напрямахроботи правоохоронних органів, виступив заступник  прокурора області Мирослав Пацкан.

Через допущені недоліки в організації роботи заслухано пояснення керівників територіальних управлінь та відділів поліції, фіскальної служби та інших органів.

Своє бачення у взаємодії та вирішенні піднятих проблемних питань висловили керівники Рівненської обласної державної адміністрації, Рівненської обласної ради, силових відомств.

Із врахуванням висловлених пропозицій, за результатами координаційної наради розроблено комплекс узгоджених заходів, які сприятимуть підвищенню ефективності боротьби зі злочинністю та її профілактики на території регіону.

 

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також