На Рівненщині зріс обсяг сільськогосподарського виробництва (ІНФОГРАФІКА)

http://www.rv.gov.ua

З початку року на Рівненщині сільськогосподарське виробництво продукції зросло майже на 7 % при загальноукраїнському показнику –4,9 %

На переконання заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, сільське господарство є основним драйвером економіки Рівненщини і успіхи в галузі значною мірою пов‘язані із надходженням додаткових інвестицій в АПК. У першу чергу за рахунок державних програм, аграрних розписок та коштів обласного бюджету.

«Цього року в АПК області вже залучено 373 млн. грн. інвестиційних коштів, 238 млн. грн. – кредити комерційних банків. 109 млн. грн. надійшло шляхом укладання 10 аграрних розписок. Тобто кошти спрямовані на сільськогосподарську діяльність під заставу майбутнього врожаю. Також господарники Рівненщини отримали за різними державними програмами 24,7 млн.грн. Гроші одержали 83 юридичні та майже 6 тисяч фізичних осіб», - зазначив Ігор Тимошенко під час колегії ОДА.

Найбільші суми дотації виплачено господарникам Радивилівського, Володимирецького та Дубенського районів.

Окрім того, 6,3 млн. грн. фінансової підтримки сільгоспвиробники отримають із обласного бюджету.

Інший важливий момент – це зростання обсягів виплат орендної плати за земельні частки, каже Ігор Тимошенко:

«Щорічно зростає сума орендної плати на земельні паї. По області в поточному році нараховано 447 млн. грн., що на 73 млн. грн. або на 20 відсотків більше минулого року. А загалом за останні 5 років надходження орендної плати зросли у 2,5 рази. ЇЇ розмір залежить від стану родючості ґрунту. Серед південних районів лідером є Радивилівський район, серед північних – Костопільський район».

Окрім того, слід відмітити, що за два останні роки посівна площа збільшилась на 31 тис. га.

Усі ці компоненти в сукупності дозволяють стабільно розвиватися діючим підприємствам області, розширювати потужності, а відтак створювати нові робочі місця та наповнювати бюджети, відзначив заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

«Лідерами в галузі є Радивилівський і Млинівський райони. Підвищили виробництво продукції Дубенський та Острозький райони. Підприємства АПК стабільно наповнюють місцеві бюджети. З початку року вони сплатили понад півмільярда гривень, що на 18 % більше минулого року», - розповіла директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Надія Переходько.

Читайте також