На Рівненщині зв`язкова УПА віддала на маскувальні сітки сукню, привезену із заслання

До рук рівненських волонтерів, які плетуть маскувальні сітки, потрапила сукня з неймовірною історією. Цю сукню 91-річна Любов Погонюк привезла із заслання у Воркуті. Жінку ще юною арештувала радянська влада та відправила на Колиму, адже вона була зв'язковою УПА.

Повідомляє Суспільне.

"Зараз я вже її не надіну, то й віддала просто. Мені її не треба, я вже в ній ходити не буду, не можу. А це я багато речей дала, щоб робили для військових, щоб рятували нашу Україну. Я все, що маю, віддам: і життя своє, щоб мені врятували людей, які борються за Україну, стоять і в день, і в ніч. Я за них молюся кожний день", – каже Любов Погонюк.

Жінка розповідає, що у 14 років стала зв'язковою в Українській повстанській армії з псевдонімом "Сумна".

"Ми на хуторі під лісом жили, треба знати було, що куди. Дівчат не було, а я була, як то кажуть, молода, але погодилась. Я читала Тараса Шевченка, я з дитинства любила Україну і я пішла цією зв'язковою, і була зв'язковою з Кунина на Спасів", – пригадує вона.

У п'ятнадцятирічному віці її арештувала радянська влада. Після тривалих катувань і жорстоких допитів жінку відправили у табори на Колиму. Майже після двадцяти років заслання вона повернулася в Україну. Згадує, як важко працювала у таборах і те, як зморені безперервною працею українці, які добували у копальнях золото, масово гинули на чужині.

Пані Любов додає, що українці на засланні єдналися та завжди підтримували один одного, мріючи повернутися на Батьківщину.

Зараз бабуся підтримує військових та жертвує скої кошти на армію. 

Читайте також