На цьогорічних першачків Рівненщини чекає низка нововведень

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Портал "РівнеМедіа" розібрався у змінах до нового Закону "Про освіту" та підсумував нововведення, які чекають на першачків Рівного вже з вересня у новому навчальному році.

Так, першокласники, які підуть до школи у 2018 році, будуть вчитися 12 років. Також у новому законі передбачено поділ середньої освіти на три рівні: початкова освіта тривалістю чотири роки; базова середня освіта тривалістю п'ять років; профільна середня освіта тривалістю три роки. 

Крім цього, школярі спочатку вивчатимуть матеріал, а тільки після цього - узагальнюватимуть цю інформацію. Також буде дуже багато роботи в групах і роботи над різними проектами. Не омине навчальний процес і відвідування бібліотек, музеїв та вивчення навколишнього середовища.

А щоб легше було діткам впроваджувати ігрові та діяльнісні методи навчання в освітній процес, усі перші класи в Україні безкоштовно отримають набори LEGO, адже їх «родзинка» полягає в тому, що дитина поєднує розумові та практичні дії.

Фото - Факти - ICTV

Окрім усього, «нова школа» не ставитиме рамок і заборон, а дає простір, створює всі умови, щоб дитина розвивалася як особистість, пізнавала та досліджувала світ і вчилася новому. Ніхто не відміняє дисципліну, але вона має бути усвідомленою.

До слова, щоб підтримувати порядок в класі, не потрібно сидіти непорушно, не відриваючи очей від дошки та учителя. Натомість діти можуть самі створювати правила спільної взаємодії, які їх будуть дисциплінувати. Наприклад, про те, як потрібно працювати в групі, один одного слухати. Діти мають знати свої права й, водночас, усвідомлювати відповідальність за свої вчинки. Якщо самі учні створять правила разом, то це будуть «їхні правила», а не нав’язані кимось іншим. Таким чином, це спонукає дітей до усвідомленого дотримання їх, а відтак, до усвідомленої демократичної дисципліни.

Фото - Біляївка.City

Крім того, у кожному класі буде створено 8 осередків, а саме: навчально-пізнавальної діяльності (з партами та столами), змінні тематичні дошки, фліп-чарти чи стенди для діаграм з ключовими ідеями, розвиваючі ігри (настільні ігри та інвентар для рухливих ігор), художньо-творчої діяльності (полички для зберігання приладдя та стенд для змінної виставки дитячих робіт), куточок живої природи для проведення дослідів (пророщування зерна, спостереження та догляд за рослинами, акваріум), куточок відпочинку (з килимом для сидіння та гри, стільцями, кріслами-пуфами, подушками тощо), дитяча класна бібліотечка та осередок вчителя (стіл, стілець, комп'ютер, полиці та ящики, шафи для зберігання дидактичного матеріалу). 

Фото - відкриті джерела

Вчителям рекомендують, щоб на першому етапі навчання діти писали олівчиком. Вся справа у психології - учень може стерти те, що не сподобалося, або виправити. Дитина не боїться самої помилки, впевненіше почуває себе у складних кроках, адже письмо для неї - це нове.

Читайте також