На відвідувачів фестивалю Тарас Бульба, що відбудеться на Рівненщині, чекають рок-музика, театральні вистави і коні

http://03656.com.ua

Уже втретє цьогоріч після кількарічної перерви на Дубенщині відбудеться фестиваль впертого духу «Тарас Бульба». Щоправда, дату проведення дещо змістили та у 2019 «фестимимо» з 19 по 21 липня. Фестиваль традиційно ламатиме стереотипи. Про це журналістці Інформаційного порталу м. Дубно розповів головний організатор Микола Арсенюк.

«Гостей анонсувати не буду, поки що сказати нічого не можу… Слідкуйте за нашими ресурсами в Facebook та Інтернеті, там з квітня починаємо анонси. Зараз у нас триває обробка заяв на конкурс, у травні прослухаємо всіх учасників. Будуть серед учасників і ті, що раніше були, і нові. В музичному плані – не буде гірше, як було минулого року, – ділиться пан Микола. – Як і раніше, плануємо, що буде дві музичних та літературно-мистецька сцени, дитяча галявина. Якщо витягнемо по фінансах, то хочемо, щоб приїхали козаки.

Має приїхати козацький курінь з Києва. Серед них – наш дубенчанин Тарас Тимчак, який дуже серйозно займається цим, у Львові у нього є Козацька слобода. Ще є ідея зробити експериментальну постановку театральної вистави. Як воно буде – ще не знаємо, є бажання поставити її на самій території, але театр вимагає зал, світло, то можливо це буде в Будинку культури. Якщо нам вдасться все реалізувати, то на майбутнє плануємо збільшити кількість вистав. Але це буде тільки експеримент – подивимось як сприйме публіка, як реалізуємо технічно. Перемовини ведемо з театралами з Сум, частина трупи – колишні учасники фестивалю «Тарас Бульба».

Для завзятих прихильників події уже розпочали продаж квитків.

«На сьогодні квиток на 3 дні вартує 250 гривень, але їхня кількість обмежена. Зазвичай, дорікають нам, що у нас дорогі квитки під час фестивалю. Але до оголошення учасників, артистів ми запускаємо найдешевші квитки й всі, хто бажає відвідати фестиваль, який третій рік абсолютно інший від того, що був на площі, можуть заздалегідь подумати про фест. Чим це цікаво для дубенчан? Перше, людям, що приїжджають з України треба доїхати. Друге, їм треба десь поселитись і харчуватись. Для дубенчан все набагато простіше, поїдять вдома, максимум – заплатити за громадський транспорт.

До слова, будемо просити міську владу, щоб продовжили рух маршруток під час фестивалю. Така практика проходить в багатьох містах, у Києві, наприклад, метро працює до 3 год ночі, коли проходять якісь солідні заходи».

Кого Микола Арсенюк хотів би запросити на фестиваль – він зізнається:

«Я б хотів бачити AC/DC, але ми це не потягнемо навіть не те, що фінансово, а загалом. Це моя мрія, яка ніколи, мабуть, не здійсниться. В Україні є багато достойних гуртів, наприклад, в нас були раніше Воплі Відоплясова (ВВ). Думали ми й про Океан Ельзи, але щоб привезти гурт та окупити його виступ треба, аби прийшов кожен дорослий дубенчанин, тобто 5-7 тисяч самих дубенчан».

Минулого року фест (відповідно до проданих квитків) відвідували 1,5 тисячі, а в загальному 2,5 тисячі людей в середньому щодня.

«Це не є дуже великий показник. Для самоокупності, хоча б, нам треба біля 3,5 тисяч людей. Якщо вони будуть – нам не треба буде просити грошей від влади, працюватиме інший механізм – будуть зацікавлені спонсори, підприємці. Таким чином фестиваль можна буде розвивати, запрошувати дорожчих гостей, відомі команди, можливо навіть гостей з-за кордону. Зараз йде підготовка до фестивалю. Найближчим часом на стадіоні організовуватимемо прибирання, косіння. За сумлінну роботу думаємо заохотити людей квитками. Я думаю, що це правильно, щоб змотивувати дубенчан. Ми ж не забираємо цей стадіон з собою, він лишається для Дубна, містян. До фестивалю там можна тусуватись, робити пікніки, а там вже чисто. Наприклад, територію праворуч від входу на стадіон, де були суцільні чагарники, ми розчистили та використовуємо тільки для наметового містечка».

Безкоштовним вхід на фестиваль є не лише для пільгових категорій, а й дітей до 12 років і захисників України, до яких, окрім учасників АТО, відносять добровольців, військових. На завершення розмови Микола Арсенюк додає:

«Цей стереотип, що на рок-фестивалі тільки одні патлаті-бородаті, вже зникає. Так, є окрема локація, де вони є. Але є локації, де можна відпочити з дітьми, послухати легшу музику, де будуть козаки, поспілкуватись напряму з митцями, оскільки приїжджають люди, які відомі на всю Україну. Минулі роки – це Василь Шкляр, Сергій Жадан, цьогоріч, можливо, запросимо двох відомих письменників. З такими людьми спілкування відбувається в тісному, близькому колі, через те й та сцена така маленька, можна купити книгу. Дубенчани, фестиваль змінився, його концепція змінилась. Ми намагаємось бути широко плановим мистецьким заходом. Приходьте. Це буде круто».

Читайте також