Наказував обстрілювати Донеччину і керував штурмом "Азовсталі": підозрюють генерал-лейтенанта зс рф

Правоохоронці заочно повідомили про підозру командувачу 8 гвардійською загальновійськовою армією Південного військового округу збройних сил рф Андрію Мордвічеву, який з 24 лютого по травень 2022 року особисто керував підпорядкованими підрозділами під час вторгнення на територію Донецької області.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора. 

За даними слідства, перебуваючи в командних пунктах армії окупантів у м. Маріуполі, смт Мангуш, Нікольське, Старий Крим, селах Кальчик, Шевченко, Жовтневе та Приазовське Маріупольського району, генерал-лейтенант вирішував питання воєнного планування, координації й управління військовими формуваннями рф. Також він віддавав накази щодо обстрілів мирних мешканців Донеччини і захоплення її території.

Підозрюваний брав участь у нараді з головами псевдореспубліки «ДНР» і Чеченської республіки рф та у розробленні плану щодо повного захоплення оточеного Маріуполя і штурму металургійного комбінату «Азовсталь», де у частково зруйнованих бомбосховищах були заблоковані військовослужбовці ЗСУ та цивільні.

Він узгоджував дії підпорядкованих формувань щодо посиленого штурму підприємства і вбивства керівного складу українських військових підрозділів.

Військовому високопосадовцю рф інкримінують вчинення умисних дій з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, за попередньою змовою групою осіб, та ведення агресивної війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 КК України).

Читайте також