Нардепка з Рівного пропонує заборонити російську на перервах у школах

У Раді з'явився проект закону, який зобов'яже всіх учнів говорити українською не лише на заняттях. 

Серед авторів законопроекту - нардепка з Рівного Соломія Бобровська. 

"Ми зобов'язали усі школи надавати освітні послуги українською мовою, але проблема полягає в тому, що виходячи з уроку діти, а подекуди й вчителі – переходять на російську.

Щоб це змінити, я реєструю законопроєкт, який зобов'язує говорити українською на перерві, шкільному подвір'ї, стадіоні та всій території школи", – написала ініціаторка законопроекту Наталія Піпа.

Поданий законопроєкт вводить до Закону "Про освіту" поняття "українськомовного середовища" та зобов'язує засновників, керівників, працівників закладів освіти створювати та підтримувати українськомовне середовище.

"Дуже важливо, щоб використання української мови не закінчувалося 45 хвилинами уроку.

Ніхто не буде карати дітей чи сварити, це неправильний підхід до питання. Але ми маємо позбутися цього умовного правила в головах освітян, учнів та батьків: "Пролунав дзвінок – можна будь-якою мовою" (і ми розуміємо, що ця будь-яка – чомусь російська)", – додала Піпа.

За результатами моніторингу 2023-2024 Державної служби якості освіти України та Уповноваженого із захисту державної мови, під час уроків та перерв спілкуються між собою виключно українською мовою, лише 41% учнів.

Депутатка пояснила, що зміни потрібні, зокрема, через тиск на українськомовних дітей, конфлікти через мову і булінг. Також проблема у тому, що дітям, які не говорять українською, важче навчатися.

Читайте також