Наскільки забрудненими є водойми на Рівненщині?

Протягом літнього періоду 2018 року ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» здійснювався моніторинг за якістю води поверхневих водоймищ в місцях рекреації на водних об’єктах. Лабораторні дослідження проводились на 15 санкціонованих пляжах та 21 стихійному місці відпочинку населення, повідомляє Рівненський обласний лабораторний центр. Оцінка якості води водоймищ здійснювалась за санітарно – хімічними, мікробіологічними, вибірково – вірусологічними, радіаційними показники безпеки.

Всього за цей період лабораторіями Центру досліджено 340 проб води на санітарно – хімічні показники, 102 проби не відповідали санітарним вимогам, що становить 30%. Не відповідали проби (в основному) по таких показниках: запаху, забарвлення, БПК-5, ХСК, розчиненому кисню, рН. Найбільшу кількість нестандартних проб відібрано з оз. Б.Кут (м. Рівне) – 42 проби; річка Замчисько (в межах міста Костопіль) – 24 проби, на водоймищах в місцях масового відпочинку м. Здолбунів – 24 проби; з річок Іква (Дубенський район) та Стир (смт Зарічне) по 4 проби. По 1 пробі припадає на річки Слонівка (м. Радивилів), Іква (смт Млинів), оз. Воронки Володимирецького р-ну та штучне водоймище в смт Гоща. 

На мікробіологічні показники безпеки води поверхневих водоймищ досліджено 363 проби, не відповідали санітарним нормам 147 (40,5%). Найбільш бактеріально забруднена вода водоймищ протягом купального сезону спостерігалась у оз. Б.Кут (м. Рівне) – 33 проби, річка Замчисько (м. Костопіль) – 22 проби, водоймища м. Здолбунова – 21 проба, озеро Воронки (Володимирецького району) – 12 проб. У 5 випадках виявлено невідповідність проб води за бактеріологічними показниками, відібраних з річок Случ (м. Сарни) та Горинь (м. Дубровиця), а також з штучного водоймища смт. Гоща. 

Патогенні мікроорганізми виявлялись у річках Дубенського та Володимирецького районів. У р.Іква Дубенського району в двох пробах виявлено сальмонелу ентерітідіс, в р.Стир м.Вараш виявлено стафілокок.

Найкраща якість води поверхневих водоймищ в літній період була в районні розташування організованих місць масового відпочинку річки Стир (Хрінницьке водосховище Демидівського району) та озера Біле (Володимирецького району), а також стихійних місць відпочинку річок Стир (смт Зарічне), Случ (Березнівський районн), Льва (Рокитнівський район) та Вілія (Острозький район).

Читайте також