Науковці розповіли, що є причиною забруднення річки Устя

https://rv.suspilne.media

Басівкутське озеро забруднює вода з Усті. Це показали дослідження, проведені кафедрою екології НУВГП, пише Суспільне. 

Як повідомив на засіданні міськвиконкому доцент кафедри екології Ігор Статник, вода в Усті на території Квасилова набагато брудніша, ніж в Басовому Куті. І озеро виконує роль відстійника.

Результати будуть повідомлені Басейновій раді при облдержадміністрації, яка вирішуватиме, як очищати воду в Усті у межах Квасилова та Здолбунова. На наступному етапі роботи науковці НУВГП мають підготувати заходи з поліпшення стану водойм.

Як повідомив міський голова Рівного Володимир Хомко, за дослідження науковцям мають заплатити з міського бюджету майже півтора мільйона гривень, 390 тисяч вже проплатили.

На фото доцент кафедри екології НУВГП Ігор Статник

– Результати дослідження свідчать про те, що відмічається зростання надходження забруднюючих речовин, а саме з верхів’я річки Устя. А саме зростають речовини біогенного походження. нітрогени, фосфати, завислі речовини. А також ми маємо перевищення саме по блоку специфічних речовин і сторонніх домішок. На вході ми маємо ті показники, які перевищують в десятки разів певні екологічні нормативи. Це стосується саме господарсько-побутової категорії. Також ми маємо певні застійні зони, які свідчать про те, що озеро є акумулятором забруднюючих речовин, – розповів доцент кафедри екології НУВГП Ігор Статник.

Читайте також