Навчалась в Канаді: випускниця з Костополя отримала 400 балів на мультитесті

Випускниця Костопільського ліцею №1 Вікторія Кособуцька одразу з двох предметів НМТ здобула найвищий бал - математики та англійської мови. 

Про це повідомляють у пресслужбі Костопільської міськради. 

З-поміж більш ніж 10 тисяч учасників цьогорічного тесту з Рівненської області такий результат одержали семеро випускників. При цьому увесь десятий клас Вікторія навчалася в Канаді, потім повернулася з мамою в Костопіль і закінчила рідну школу.

Після повномасштабного вторгнення Вікторія Кособуцька з мамою виїхали у Швецію. Там дівчина одержала пропозицію пройти тестування на навчання в Канаді.

«Для українців, які добре знали англійську мову, була пропозиція скласти іспити на навчання у приватній школі при університеті у канадському місті Ванкувер. Я склала письмові іспити з англійської мови та ще кількох предметів й одержала грант на безкоштовне навчання у цій приватній школі, - розповіла Вікторія Кособуцька. - Усе навчання було англійською, але ми в мамою уже деякий час перебували в Канаді, я встигла адаптуватися. У нашому класі було багато українців, китайці були та кілька місцевих учнів. Ванкувер – велике місто, у школу доводилося доїжджати півтори години, навчання тривало з 10-ої до 17-ої години».

Усі шкільні роки у Костопільському ліцеї №1 англійської мови Вікторію навчала Світлана Пастушенко. Дівчина вчилася також самостійно, дивилася фільми, читала книжки англійською. Репетиторів батьки не наймали.

Учитися в Канаді, каже, важко не було. Шкільна програма інша, більш проста, ніж в Україні. Там вивчали математику, англійську мову та літературу, природничі та соціальні науки. Проводили дебати, щоб виграти у них, готували проєкти. А ще їздили від школи в гори і співали у хорі українських пісень. Навіть китайські учні, каже Вікторія, із задоволенням «Щедрика» виконували.

«У школі я зацікавилася економікою. Цей предмет вивчають у старших класах, але я обрала його собі й навчалася зі старшими учнями, - розповіла Вікторія. – Спочатку основи вивчали, наш учитель все на практичних прикладах пояснював. Потім були мікро- та макроекономіка. Ми готували презентації, графіки малювали. І я захопилася».

Проте у канадській школі не вивчали українську мову та історію України. Вікторія вчила ці предмети дистанційно. Улітку 2023 року вони з мамою повернулися в Костопіль, де Вікторія здала усі контрольні та самостійні роботи за 10 клас.

«В 11 класі мені не було важко, я встигала. Одразу почала готуватися до мультипредметного тестування. З осені визначила, що крім обов’язкових української мови, історії та математики, четвертим предметом буду складати тест з англійської. Пройшла кілька пробних і зрозуміла, що вони мені легкі, тому до англійської не дуже й готувалася. Зосередилася на українській мові та історії, оскільки в Канаді цих предметів не було. Математику підтягнула, поки готувалася зі своєю вчителькою Тамілою Іванівною до олімпіади. На обласній я посіла друге місце», - розповіла випускниця.

На мультипредметний тест Вікторія Кособуцька поїхала спокійною та упевненою в своїх знаннях. Англійську мову написала за 20 хвилин. Перевіряла кілька разів і здала без змін. Тести з інших предметів довше писала, але екзаменаторів подивувала: за кількістю балів виходило з двох предметів по 200 балів. Дівчина одразу повідомила радісну новину мамі, вчителям, однокласникам.

Вікторія хоче вчитися на економічному факультеті. Пріоритетним при вступі обрала Київський Національний університет імені Шевченка. 

«Віка могла залишитися за кордоном і вчитися там, але вона повернулася. І я сподіваюся, що залишиться працювати в Україні», - підсумувала директорка ліцею №1 Людмила Ярошик.

Читайте також