Найпопулярніші маршрути для походів та велотурів на Рівненщині: перелік

Настали перші літні дні, пригріло сонечко і затяті туристи та велосипедисти вже готуються до підкорення стежок Рівненщини. Ми підібрали п'ятірку найпопулярніших піших та велотурів Рівненщини, які можуть зробити Ваш вікенд яскравим та незабутнім.

Джерело: "Купа Пригод"

Марафон "Поліська Січ"

Марафон “Поліська Січ” - це щорічний веломарафон, який проходить мальовничими місцями Рівненщини.

Базальтові стовпи

Довжина маршруту близько 300 км. Маршрут прокладено таким чином, щоб максимально охопити цікаві історичні, природні об’єкти мальовничого Полісся. Недарма гасло марафону – “Полісся дивовижне!”.

Губківський замок

Цікаві місця: Хотинське городище, Горинські крутосхили, оз. Базальтове, Базальтові стовпи, фонтан з сірководневою водою у с. Злазне, Парк забутих фігур с. Деражне, Дендрологічний парк м. Березне, Прадавні дуби с.Вітковичі та інше.річка Горинь

Дермансько-Острозький національний парк

Велика пригода у Дермансько-Острозькому національному природному парку - маршрут прокладено мальовничими та цікавими місцями природоохоронної території Дермансько-Острозького національного природного парку.

Новомалинський замок

Протяжність маршруту - 64 км.

Урочище Пекло

Цікаві місця: Урочище Пекло, Новомалинський замок, Зіньків камінь, вікові липи, Будеражське городище.

Оглядовий майданчик, с. Будараж

Горинський берег (с.Олександрія – с.Хотин)

“Горинський берег” – це туристичний вело-піший маршрут, який є складовою нового Зеленого шляху “Медове Коло”, прокладений понад правим берегом р. Горинь від с. Олександрія до с. Хотин Рівненського р-ну.

Погориння (територія по обох берегах річки Горинь) має переважно рівнинний ландшафт з широкими луками та віковими лісами, які подекуди підступають до самого берега. Краєвиди заворожують своєю неповторністю та красою.

річка Горинь

Протяжність маршруту - 15 км.

Горинський берег з висоти пташиного польоту

кар'єри села Хотинь

Парк забутих фігур

Парк у Деражному було створено на початку 80-х років минулого століття. До його створення було долучено студентів та викладачів Київського інституту архітектури.

Завдяки гідромеліоративним роботам тут було влаштовано каскад ставків, навколо яких і було закладено парк з «дивними» фігурами.

Вилиті з бетону та вимурувані з білої та червоної цегли у скверах та чагарниках й до сьогодні збереглися дивовижні фігури: сімейство грибів-мухоморів, казковий триголовий змій, бегемот, крокодил, Дон Кіхот із незмінним Санчо Панса, замки, арки та безліч іншого. Частина фігур до сьогодні не збереглися.

Довгий час про нього ніби забули, і фігури поросли чагарниками та деревами, тому парк здобув нову назву «парк забутих фігур».

Надслучанський регіональний ландшафтний парк

Заяча скеля - з неї відкриваються чудові краєвиди. З її вершини добре видно вигин Случа.

Руїни Губківського замку - розташовані на Соколиних скелях. Історія цих місць бере початок ще з часів Київської русі. В 1596 році під час повстання Северина Наливайка, Губківський замок здобули козаки під командою Григорія Лободи. Замок зазнав чималих ушкоджень, але досить скоро відбудувався.

Радонове джерело - тривалий час ані медики, ані хіміки не могли науково обґрунтувати помічні властивості радонових мінеральних вод. І тільки з відкриттям у 1896 році явища радіоактивності стало можливим наукове пояснення терапевтичних ефектів цих мінеральних джерел.

Природні радонові води утворюються внаслідок проходження води крізь пласти порід з підвищеною концентрацією урану та радію, тому несуть у собі мізерні дози іонізуючої радіації, що у таких дозах є корисною для людського організму.

Джерело "Млинкова річка" - так місцеві поважно назвали невеликий потічок, який живиться від джерела, що розташоване у верхній частині гірського схилу і стрімко впадає у річку Случ. Може це тому, що по обидві сторони від потічка, часто досить стрімко, підіймаються кам’яні схили навколишніх гір, покриті Грабом.

Вода у джерелі чиста і прозора. Поруч знаходиться туристична поляна (поляна туристичних зльотів) – традиційне місце збору туристів.

Це далеко не всі туристичні маршрути, які можуть привабити мешканців та гостей Рівненської області. Кожен з цих шляхів є прекрасним варіантом для активного вікенду в компанії друзів або таких же відчайдушних туристів. По цх стежках часто організовують групові екскурсії та походи.

Читайте також