Небезпечна вода: у колодязях в громаді на Рівненщині виявили перевищення нітратів

На Кореччині у громадських колодязях виявили перевищення нітратів у воді.

Про це повідомили у Корецькому відділенні ДУ "Рівненський ОЦКПХ МОЗ".

При проведенні відомчого лабораторного контролю джерел альтернативного водопостачання (4-ох громадських колодязів та 1-го громадського каптажа) були виявлені перевищення гранично допустимої концентрації.

Концентрація нітратів у питній воді не повинна перевищувати: водопровідна та кринична – ≤ 50,0 мг/дм3, фасована – ≤ 10 (50) мг/дм3.

В цей час у колодязях:

  • м. Корець, вул. Володимирська, 8 - загальна жорсткість 14,2 мг-екв/дм³; нітрати 83,5 мг/дм³;
  • м. Корець, вул. Київська, 2 - нітрати 72,4 мг/дм³;
  • м. Корець, вул. Київська, 10 - загальна жорсткість 13,5 мг-екв/дм³; нітрати 76,8 мг/дм³.

Перевищення загальної жорсткості у питній воді свідчить саме про підвищений рівень солей кальцію та магнію. І хоча ці елементи дуже важливі для функціонування усіх живих організмів, їх надлишок та неорганічне походження може шкодити організму. Жорстка вода активно взаємодіє із тваринними білками і осідає на стінках кишечника. Таким чином моторика погіршується та відбувається накопичення солей.

Кальцій та магній організм отримує із продуктів харчування (органічні сполуки), а от у воді містяться неорганічні сполуки цих елементів, тому і засвоюються гірше. Як наслідок – проблеми опорно-рухового апарату (накопичення зайвих солей у суглобах), сечокам’яна хвороба та погіршення роботи жовчних проток.

Та ще більш небезпечним є перевищення нітратів у воді питній. Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

Дітям до 3-ох років та вагітним жінкам категорично заборонено вживати воду з вище зазначених джерел водопостачання.

Пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

Читайте також