Неповнолітнім, які торік пограбували та побили бабусю на Рівненщині, винесли вирок

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Суд апеляційної інстанції залишив без задоволення апеляційну скаргу прокурора про скасування вироку Здолбунівського районного суду від 24 квітня 2019 року, яким  неповнолітніх Я. і Т., мешканців Острозького району, визнано винуватими у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 187 Кримінального кодексу України (розбій, поєднаний з проникненням в житло), та призначив їм покарання — 5 років позбавлення волі із застосуванням ст.ст. 75, 104 Кримінального кодексу України. Місцевий суд звільнив обвинувачених від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши їм іспитовий строк 2 роки. Державний обвинувач просила суд призначити неповнолітнім покарання у виді позбавлення волі — по 7 років кожному.

Розбійний напад на 83-річну односельчанку неповнолітні, 14 та 16 років, вчинили торік напередодні католицького Різдва — 24 грудня. Близько 21-ї години обвинувачені ногами вибили вхідні двері до оселі місцевої жительки В.. Хлопці вчинили напад на потерпілу, вимагали кошти й погрожували застосувати до господині насильство — вчинити вбивство. Вони били пенсіонерку кулаками й ногами по голові й тілу, чим заподіяли легкі тілесні ушкодження з короткочасним розладом здоров’я. Неповнолітні заволоділи шістьма сотнями гривень, мобільним телефоном вартістю 100 гривень та прихопили продукти. Загальна сума збитків склала 925 гривень.

24 квітня 2019 року в Здолбунівському районному суді було проголошено вирок у цьому кримінальному провадженні. Згідно з ним, неповнолітніх Я. і Т. визнано винуватими у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст. 187 Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років, та призначено їм покарання нижче від найнижчої межі — 5 років позбавлення волі. Неповнолітніх обвинувачених суд звільнив від відбування призначеного покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк — 2 роки. 

Не погодившись із вироком місцевого суду, прокуратура оскаржила його в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі прокурор, не оспорюючи вини неповнолітніх обвинувачених та кваліфікації їх дій, покликалась на невідповідність призначеного покарання ступеню тяжкості вчиненого кримінального правопорушення. Просила судове рішення скасувати та ухвалити новий вирок, яким призначити обвинуваченим по 7 років позбавлення волі.

Рівненський апеляційний суд, залишаючи вирок місцевого суду без змін, апеляційну скаргу прокурора — без задоволення, врахував пом’якшуючі обставини. Серед яких — вік неповнолітніх, повне визнання вини, усвідомлення тяжкості та суспільної небезпечності вчиненого злочину, активне сприяння його розкриттю, позитивні характеристики за місцем проживання й навчання, умови їх життя та виховання, вплив дорослих, рівень розвитку та інші особливості обвинувачених Я. і Т.. Із часу вчинення злочину, на час ухвалення вироку, їх поведінка покращилась, відповідно до судової доповіді, складеної органом пробації. Суд апеляційної інстанції взяв до уваги і ту обставину, що обвинувачені до кримінальної відповідальності не притягувались, та надав шанс неповнолітнім обрати шлях виправлення поза виправною колонією.

Читайте також