Фахівці Держпраці виявили порушення на "Рівнеазоті"

Позапланову перевірку дотримання вимог охорони праці та промислової безпеки в ПАТ «Рівнеазот» здійснили фахівці Управління Держпраці у Рівненській області. Захід контролю на одному з найпотужніших виробників хімічної галузі України проведено на виконання доручень Кабміну та Держпраці стосовно перевірок умов зберігання та використання аміачної селітри. 

У пресслужбі управління Держпраці повідомили, що їх фахівці виявили на підприємстві низку порушень. Серед них такі, що несуть загрозу життю та здоров'ю працівників. Зокрема:

  • суб'єкт господарювання надав не повні та недостовірні дані при проведенні ідентифікації об'єкту підвищеної небезпеки, а саме: під час здійснення позапланової перевірки було виявлено невідповідність складування аміачної селітри з проведенням ідентифікації за формою ОПН-1, на відкритому майданчику та складі зберігання аміачної селітри знаходиться приблизно 12000 тон (ідентифіковано-2032тон);
  • суб'єкт господарювання надав не повні та недостовірні дані в декларації безпеки об'єкту підвищеної небезпеки, а саме: не відповідність результатів дослідження ступеня небезпеки та оцінки рівня ризику, а також обґрунтування прийнятих щодо безпечної експлуатації та локалізації і ліквідації наслідків аварій рішень подаються в декларації безпеки (розрахунок проводиться для індивідуальної небезпечної речовини в кількості 2032 тони);
  • порушені терміни зберігання (понад один місяць) тарованої аміачної селітри в кількості приблизно 1700 тон на відкритому майданчику без регулювання температури і вологості повітря з дня її виготовлення згідно з ДСТУ 7370:2013;
  • не закриті суцільними або сітчастими огорожами рухомі частини трьох конвеєрних транспортерів завантаження (натяжних барабанів), що становлять небезпеку травмування,
  • спосіб укладання біг-бегів масою 1000 кг на вантажні автомобілі для переміщення їх по території підприємства не забезпечує їх стійкість. Вантаж повинен бути розміщений, а за необхідності - закріплений на транспортному засобі так, щоб він не створював небезпеки водію та оточуючим.

Ці та інші порушення зазначені в Акті перевірки. Керівництву підприємства винесено припис про необхідність негайного зупинення робіт (виробництва) та експлуатації:

  1. конвеєрних транспортерів завантаження,
  2. відкритого майданчика для зберігання аміачної селітри,
  3. освітлювальної арматури.

Як зазначчили у пресслужбі "Рівнеазоту", держорганами не виявлено порушень правил безпеки в процесі виробництва і зберігання аміачної селітри, що створюють загрозу для життя чи здоров'я людей.

"Все, що написано в пості FB-сторінки управління Держпраці, стосується виключно бюрократичних, паперових або формальних питань. Мова про проект акта перевірки, який ще не підписаний з боку заводу. Виявлені порушення практично усунуті до завершення перевірки. Йдеться про відсутність бірок на деяких мішках, розмиті дати виробництва на бірках і т.п. Порушення не носять системного характеру і порушення не стосуються питань безпеки виробництва та зберігання аміачної селітри. Наголошуємо, що системних порушень перевіряючі не виявили.

Прес-служба Рівнеазот підкреслює, що вся продукція і всі технологічні процеси на виробництві вивірені і сертифіковані, відповідають українським та міжнародним нормам. Проведена міжнародна сертифікація складів. Без неї ми не змогли б цю продукцію експортувати", - йдеться у коментарі. 

Читайте також