Нерухомість Рівненщини поповнила місцеві бюджети на майже 14 мільйонів гривень

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

За січень - березень 2020 року власники нерухомості Рівненської області перерахували до місцевих бюджетів 16,4 млн. грн., що на 19%, або на 2.6 млн. грн. більше надходжень аналогічного періоду 2019 року.

Безперечним лідером у сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є власники майна – юридичні особи, ними сплачено майже 14,8 млн. грн., що на 2 млн. грн. більше надходжень минулого року.

Внесок платників – фізичних осіб протягом   трьох  місяців 2020 року  склав  1,6 млн. грн., що на 618 тис. грн. більше надходжень минулого року. Громадяни сплачуватимуть податок у 2020 році за минулий рік за ставками і з урахуванням пільг 2019 року.

Про суму нарахованого податку на нерухоме майно громадян – фізичних осіб повідомлять фіскальні органи області за місцем податкової адреси, вручаючи податкові повідомлення-рішення до 1 липня звітного року.

При цьому пільгові розміри житлової нерухомості, на які не застосовується ставка податку, становлять:

для квартири/квартир незалежно від їх кількості – 60 кв. метрів;

для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – 120 кв. метрів;

для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – 180 кв. метрів.

Водночас варто зазначити, що за наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи - платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку) (підпункт «ґ» підпункту 266.7.1  Податкового кодексу України).

Головне управління  ДПС у Рівненській області

Читайте також