Нова школа у Рівному: як цьогоріч зараховуватимуть першачків?

Школа повинна прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування. Цей принцип закладено в законі "Про освіту". Саме так гарантується першочергове право дитини з цієї території навчатися в школі.

Відтак, унормуватися територіальна прив’язка до шкіл має новим "Порядком зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти", який підготували у Міністерство освіти і науки України.

"Поняття "конкурс в перший клас", яке вже багато років викликає нарікання з боку батьківської спільноти, відходить в минуле", – запевняють у МОНі.

Як у Рівному вирішуватимуть питання із зарахуванням до 1 класу, розповіли в управлінні освіти.

«Одним із найважливіших принципів Нової української школи є визнання талановитості кожної дитини. Відкриття обдарування дитини - - найважливіше завдання кожного вчителя. Звідси випливає теза про шкідливість проведення конкурсів під час вступу до 1 класу. Ніяка співбесіда, жоден тест не здатні відкрити різноманітні таланти дитини. Тому відміна конкурсного приймання учнів  до 1 класу забезпечить рівний доступ до освіти», - зазначили в управлінні освіти Рівного.

До того ж, рівняни можуть віддати дитину в інший заклад освіти (не прив’язуючи до території) лише при наявності там вільних місць. У випадку, якщо кількість заяв до 1-го класу в школах міста перевищуватиме  прогноз закладу щодо кількості першокласників на наступний рік, питання вирішуватиметься або шляхом відкриття нових класів, або запровадженням змінності у навчанні.

Щоправда, цей Порядок не поширюється на:

- заклади спеціалізованої освіти мистецького, спортивного, військового чи наукового спрямування;

- спеціальні заклади загальної середньої освіти (спеціальні школи, санаторні школи, навчально-реабілітаційні центри та школи соціальної реабілітації);

- заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти.

Відтак, для зарахування дитини до 1 класу один з батьків дитини особисто має подати до закладу освіти заяву та інші документи, не пізніше 31 травня.

До заяви додаються:

1) копія свідоцтва про народження або документа, що посвідчує особу;

2) оригінал або копія медичної довідки № 086-1/о «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду», форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 16.08.2010 р. № 682,  зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 вересня 2010 р. за № 794/18089;

3) оригінал або копія відповідного документа про освіту (крім учнів першого і другого класів): табель навчальних досягнень за відповідний клас, свідоцтво, інший документ, що підтверджує здобуття освіти.

У випадку подання копій медичної довідки та/або документа про освіту оригінали мають бути подані до видання наказу про зарахування. Без оригіналів цих документів наказ про зарахування не може бути виданий.

Як бути, якщо ви бажаєте перевести дитину до іншої школи посередині навчального року? Так-от, зарахування дітей до початку і впродовж навчального року здійснюється виключно на вільні місця.

Дізнатися, скільки вільних місць має школа, можна в закладі та на його веб-сайті (а у разі його відсутності – на веб-сайті органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти).

Нагадаємо, весняні канікули у школах Рівного розпочнуться 10 квітня і триватимуть до 16 квітня.  

 

Читайте також