Новобудова чи старенька "однушка": у Рівному зросли ціни на оренду житла

З початком осені на Рівненщині зріс попит на оренду квартир. Причиною такого підвищення стали студенти вишів, які вийшли на очне навчання, а також збільшення ВПО. Проте із попитом на ринку виникли нові проблеми: ціннова вартість житла, кількість бажаючих заселитись перевищує кількість квартир. 

Про вартість житла у місті та причини підвищення журналісти "Рівне Медіа" дізнавались у одного із рієлторів агенства, яке працює на ринку Рівного уже 5 років.

"Вартість квартири залежить від кількох чинників: ремонту, району та кімнат. Складно узагальнити всі кваритири під один фактор. До прикладу: однокімнатні квартири стартують наразі від 6 тис. гривень, але це якщо брати у старому будинку. Інколи житло не буде мати якоїсь побутової техніки або меблів. Якщо брати квартиру в новобудові - ціна від 7500-8000 і вище, але там ви платите за зручність та комфорт. Якщо говорити про дво- або трикімнатні  - тут від 8000 грн середнього класу квартири. Знову ж таки, ремонт і район грає роль. Іноді однокімнатна квартира може коштувати близько 10 000 гривень, а все через те, що район зручний, новобудова та і ремонт косметичний є хорошим, проте не всі це розуміють," - розповідає рієлтор Андрій.

Проте, якщо ціннова пропозиція може задовільнити клієнта, то на шляху до успішного укладання договору про оренду квартири люди, які мають сім'ї з дітьми та домашніми улюбленцями, часто зустрічають нові перешкоди. 

"Найбільшою проблемою, мабуть, усіх часів, є те, що для орендодавця є важливим - хто хоче орендувати квартиру. Люди не завжди хочуть брати сімей з маленькими дітьми або тваринами, адже хвилюються за стан речей та квартири після жителів", - зазначає рієлтор.

Бувають випадки, коли для власників є важливим - де і ким працює людина.

"У мене був випадок, коли жінка категорично відмовлялась брати військових та тих, хто будь-яким чином пов'язаний із СБУ, ЗСУ, НГУ тощо. Причина - в них "забагато наразі пільг". Причини є різні чому вони відмовляють, але, на мою думку, першочерговим фактором є те, яке враження складе людина при знайомстві із власником квартири", - зазначає Андрій.