Новомалинський замок на Рівненщині: світлини, які вас вразять

Притулок вигнанця на околицях рідної землі, де загартувалася воля йти до своєї мети всупереч всім розрахунками долі і людським законам, буде зроблений перший крок до вищої ступені литовської ієрархії, де здоровий глузд програв бій відвазі і примарна тиха старість згоріла у вогні війни. Свидригайло, Лев, Болеслав (1370 - 1452) ... - спроба змінити несправедливу долю іншим ім'ям, яка відвела йому в цьому житті роль другого плану, пише LiveJournal.
























У найкоротший термін на гористому відрогу серед багнистих берегів річки Світенки (Любачевка, Залабувка, Збитенка) бунтівний литовський князь звів величезний, добре укріплений замок, який увійшов в документальні опуси під ім'ям Глухні (Глухов, Глухом).
Саме під такою назвою село в десяти верстах від Острога фігурує в акті дарування оборонного південно-західного вузла разом з селищем Сепаі Луцького повіту на користь вірного слуги Олийфера Ело-Малинського за його вірну службу, який був підписаний Свідрігайлом 14 липня 1446 року.













На виконання задоволеного Великим князем Литовським Сигізмундом III Вазою (1566 - 1632) клопотання Вацлава Ело-Малинського село з замком в 1590-му отримало статус міста і нове ім'я на честь сім'ї своїх власників - Новомалин на противагу родовому гнізду в Дубенському повіті. Зважаючи на це, господарі на найближчі десятиліття були стурбовані підвищенням обороноздатності свого дітища, що породило на світ укріплену фортецю на вершині гори в стилі бароко з п'ятьма дозорними вежами і палацом в оточенні ставків і водного рову з підйомним мостом.













Згідно з останньою волею Канута Малинського все його майно мало було перейти до сина, але в 1802 році після оголошення останнього про своє божевілля з вимогою опіки фамільні маєтки згідно з рішенням судді Острозького повіту Душинського від 1802 року було розділено між усіма трьома спадкоємцями. Новомалин з Ляховою і Болотківцем дістався родині старшої дочки Кастільди в заміжжі Сосновської.









Саме стараннями Станіслава Сосновського ( -1854) герба Наленч обраного в 1811 році маршалком Острозького повіту замок на березі Світенки, зважаючи на втрату оборонного значення на початку XIX століття перетворився на розкішну магнатську резиденцію з палацом в стилі неоготики і каскадним парком на схилах гідним королів.











Однак смерть Станіслава поставила хрест на райдужному майбутньому Новомалинского замку, адже його єдиному, ще живому спадкоємцю чоловічої статі Томашу-Оскару (1812 - 1884) все фамільне надбання було байдуже. Людина мистецтва, основи якого заклали культурні смаки батька і навчання в Кременецькому ліцеї, який удостоївся однієї з вищих нагород Ватикану - ордена Георгія Великого з рук Папи Римського Пія ІХ (1792 - 1878) за свій внесок в католицьку канонічну скульптуру, він мало цікавився земними благами і рідко залишав улюблений Рим. Так що маєток дістався його зятю графу Чеснівському в досить занедбаному стані.



південно-західна башта


південна


провали




На рубежі XIX - XX століть останнім приватним власником розкішної резиденції під Острогом стає польський аристократ Кароль Довгялло герба Задора, який повертає її до життя після руйнівних подій Першої світової війни, хоча вивезене в Житомир перед початком бойових дій багате (вісімнадцять возів цінностей) палацове майно назад в міжвоєнний період вже не повернулося. Сім'я використовувала замок в Новомалині лише в якості літньої заміської резиденції.





руїни палацу






Друга світова ХХ сторіччя не пощадила Новомалинский замок, господар якого згинув у вирі часу. Найважчою стала зима 1943 - 1944 років: спочатку восени під час партизанської атаки був підірваний розташований в палацових приміщеннях німецький склад боєприпасів, потім блискавкою спалило покрівлю, а довершили справу місцеві жителі, які розібрали стіни і частину будівель на будівельний матеріал.











Радянській владі, фактично анексувавшій волинські землі за підсумками війни, пам'ятник архітектури в далекій глибинці був байдужий, тим більше що її представники все що можна вкрали ще в 1918-му. Так що древній замок був залишений на милість безжалісного часу, і зараз самотньо здіймає в поки що безплідних благаннях свою готичну корону магнатська каплиця, а колишні палацові стіни в безсилій люті щерятся остовами стін.











Розташований на правому березі Світеньки, при в'їзді в Новомалин замковий комплекс являє собою п'ятикутний регулярний комплекс з трьома (раніше п'ятьма) дозорними вежами по кутах і палацом в південно-східній частині, який з трьох сторін оперізували рукотворні річкові ставки, а четверту (північний схід) - прикривав водяний рів з підйомним мостом. Колись двоповерховий цегляний оштукатурений палац прибудований до внутрішньої частини південно-східної кріпосної стіни лише подекуди зберіг своє витончене неоготичне оздоблення у вигляді пілястр доричного ордера, прямокутного картуша і коробових арок дверних прорізів.













І хоча він, залишаючись довгий час без покрівлі на обдуваємій всіма вітрами височині, практично залишився без другого поверху (є в наявності лише кістяки зовнішніх стін), завдяки кам'яним меж'ярусним перекриттям на першому поверсі і кількарівневій підвальній частині збереглися сліди оригінального планування під хрестовими склепіннями.

декілька старих фото та малюнків

Щепанек




Орда


реконструкція


план


З п'яти раніше фланкуючих кути фортеці кам'яних п'ятикутних веж до наших днів частково зберіглися лише три, з яких північна була перетворена в каплицю, дві інші ж (західна і південно-західна) свідчать про модернізацію оборонного периметру під потреби магнатської резиденції: растесані і оброблені цегляною кладкою віконні прорізи, неоготичний парапет (втрачений), хоча чотири яруси різнокаліберних бійниць і зараз прикрашають гладь їх стін, нагадуючи про войовниче минуле.














Каплиця в північному кутку комплексу перебудована з вежі в XIX столітті -у витончену, сплановану вгору будову в неоготичному стилі з п'ятьма прикрашеними декоративними обвідними балкончиками з круглими колонами по кутах, високими стрілчастими арками другого ярусу і об'ємним геометричним орнаментом.

 

Читайте також