Новорічна ніч - конкурс салютів: на що звернути увагу при купівлі піротехніки

Ілюстративне фото

Незабаром розпочнеться період підготовки до новорічних свят. Традиційним атрибутом Нового року є запуск феєрверків. У новорічну ніч мешканці міста ніби змагаються - хто запустить масштабнішого салюта що гримітиме на весь район. 

Однак, не всі знають, що піротехніка вимагає чіткого дотримання правил користування, а інакше це загрожує життю та здоров`ю людей.

Під час брифінгу заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС у Рівненській області Олег Панюк розповів, на що звертати увагу громадянам при купівлі та використання піротехніки.

За його словами, відповідно до постаном Кабінету Міністрів №839 всі піротехнічні вироби мають відповідати технічному регламенту. Контроль за даним видом діяльності покладено на органи ДСНС.

Усі піротехнічні вироби діляться на 4 класи:

  • 1 клас - це дуже низький рівень небезпеки,
  • 2 клас - низький рівень небезпеки,
  • 3 клас- середній рівень небезпеки,
  • 4 клас - високий рівень небезпеки. 

Відоповідно до класу встановлено вікові обмеження для користувачів піротехнічних виробів:

  • фейєрверки 1 класу мають продаватися дітям віком не менше, ніж 12 років,
  • 2 класу - підліткам не молодшим за 16 років,
  • 3 класу - не менше ніж 18 років,
  • піротехніку 4 класу можна реалізовувати лише людям з відповідними посвідченнями які пройшли спеціальну підготовку. Цей клас є найнебезпечнішим.

"Нами проводяться перевірки у місцях, де реалізовуються різного виду піротехнічні вироби. Зокрема, на ринках та точках продажу, які ми знаємо. Або беремо інформацію з фіскальних служб. Станом на сьогодні неправильних виробів не виявлено. Я поясню, чому так. Штрафи за виявлення у реалізатора несертифікованого виробу досить високі - починаючи від 34 тисяч гривень. Людина, перш ніж щось продати неправильне, подумає 10 разів, адже це обійдеться у сотні разів дорожче, ніж та петарда", - зазначив пан Панюк.

За словами посадовця, попри штрафи на теренах Україні постійно фіксуються випадки, коли люди купують у когось на ринку неякісний товар. Не рідко це вартує їм здоров`я.

Читайте також