Очільник Рівненщини посів 7-ме місце у рейтингу голів ОДА

Днями авторитетне столичне видання "Деловая столица" оприлюднило свій традиційний рейтинг голів обласних державних адміністрацій за підсумками роботи у першому кварталі 2020 року. Він ґрунтується виключно на загальнодоступних даних Держстатистики та його територіальних органів.

Як і в минулі роки, порівнюються показники 23 мирних регіонів (без окупованих АРК і Севастополя та наполовину окупованих Донеччини та Луганщини) по 20 суспільно значущим критеріям. З них 11, тобто більше половини, характеризують зміни (у відсотках) в порівнянні з аналогічним періодом попереднього року. Це динаміка народжуваності і смертності населення, чисельності штатних працівників, реальної зарплати, капітальних інвестицій, будівельної, промислової і сільськогосподарської продукції, нефінансових послуг, обороту роздрібної торгівлі, експорту товарів і послуг. Перераховані показники дають уявлення про те, поліпшується чи погіршується стан справ у відповідних сферах в різних регіонах в поточному році.

Решта 9 критеріїв описують нинішню ситуацію безвідносно до торішніх цифр. З них 4 стосуються штатних працівників юридичних осіб. Це середньомісячна зарплата за період з початку року, заборгованість із зарплати на одного працівника на кінець періоду, процентна частка працівників, відправлених у відпустки без збереження заробітної плати (на період припинення виконання робіт), і процентна частка працівників, переведених з економічних причин на неповний робочий день (тиждень). Крім того, 5 критеріїв говорять про досягнення на душу населення за звітний період. Це капітальні інвестиції, загальна площа прийнятих в експлуатацію нових житлових і нежитлових будівель, обсяг будівельної продукції та обсяг експорту товарів і послуг. Ці показники характеризують досягнутий рівень і подальші перспективи соціально-економічного розвитку регіонів.

При цьому з аналізу виключено такий цікавий критерій, як приплив (спад) прямих іноземних інвестицій в перерахунку на душу населення за звітний період. А все через те, що цього року дані про ПІІ буде публікувати вже не Держстат, а НБУ, і зробити це в розрізі регіонів новий відповідальний орган збирається тільки 15 липня. Та й на Держстаті ряд показників за звітний період, які раніше публікувалися з затримкою в один місяць, тепер публікуються із затримкою в два місяці і більше. 

11 червня в Україні розпочалася нова хвиля звільнень голів ОДА, зокрема змінилося керівництво Запорізької області. Мабуть, незабаром можна чекати і деяких інших кадрових рішень. Про те, що ця хвиля почнеться, Володимир Зеленський дав зрозуміти ще на прес-конференції з нагоди першої річниці свого правління.

"Що стосується голів ОДА, всі висновки по ним будуть після того, як закінчиться COVID-19, - сказав він. - Ця інфекція показує, наскільки "хворий" наш держапарат. Відразу після COVID-19 почнуться рішучі кроки. Зараз цього робити не можна. Я не можу зараз звільнити будь-кого з губернаторів, я боюся, що тоді завалиться весь процес ".

Щодо самого рейтингу "ДС", то лідерство в ньому захопив очільник Львівщини Максим Козицький, на другому місці - губернатор Вінничини Владислав Скальський, а замикає трійку лідерів мер Києва Віталій Кличко. Що стосується голови Рівненської ОДА Віталія Коваля, то він посів у рейтингу 7-му сходинку, поступившись також керівникам Одеської, Полтавської та Кіровоградської облдержадміністрацій.

Віталій Коваль набрав загалом 28 балів. Видання характеризує його позицію тим, що він "гальмує падіння".

Зазначають також, що в Рівненській області можна відзначити ряд негативів. Зокрема, в першому кварталі Рівненщина опинилася в трійці аутсайдерів за обсягом експорту товарів і послуг на душу населення, в четвірці відстаючих за обсягом капітальних інвестицій на одного жителя. Проте за багатьма іншими критеріями Рівненщина показує результати вище середньоукраїнського рівня.

Так, область увійшла до трійки регіонів з найменшим падінням капінвестицій, найбільшим зростанням будівництва і найнижчою заборгованістю по зарплаті на одного штатного працівника. Також Рівненщина - в четвірці регіонів з найменшою часткою працівників, переведених на неповний робочий тиждень. Це створює передумови для того, щоб кризові явища в області були менш помітними, ніж в середньому по Україні.

Рейтинг голів ОДА від видання "Деловая столица" виглядає так:

Читайте також