"Очисні споруди майже не працюють": у Костополі стоки водоканалу забруднюють річку

У Костополі під час перевірки води у річці Замчисько виявили значне забруднення стоками КП "Костопільводоканал". Це підтвердили результати аналізів, які провели фахівці Державної екологічної інспекції Поліського округу. Фахівці зазначають, що очисні споруди підприємства у критичному стані і потребують оновлення або капітального ремонту.

Зокрема, на момент перевірки вода в річці мала темний колір і неприємний запах. А лабораторні дослідження підтвердили значне погіршення якості річкової води нижче скиду з очисних споруд. Зокрема, по азоту амонію - у 38,75 рази, нітратах - 3,61 рази, нітритах - 1,66 рази (детальніше див. у висновку Держекоінспекції Поліського округу).

Журналісти "Рівне Медіа" поспілкувалися із начальницею відділу водних ресурсів ДЕІ Поліського округу Оленою Пісковець.

"Нам надійшло звернення щодо забруднення річки Замчисько у Костополі. На місце виїхали наші інспектори та відібрали зразки води вище і нижче скиду, щоб встановити вплив стоків на води річки. 

Наразі ситуація критична. Річка не має здатності самоочищуватися. Ми проаналізували результати аналізів за 2021 рік та за 2024 рік. Висновок - ситуація суттєво погіршилася. Ми надіслали листа Костопільській міській раді, адже за ст. 10 Водного кодексу України контроль за станом водойм входить до компетенції органів місцевого самоврядування.

Можу сказати, що наразі очисні споруди Костопільводоканалу майже не працюють. Ми запропонували міській раді розглянути дане питання на засідання екологічної комісії", - зазначає Олена Пісковець.

За словами начальниці, також було надіслано звернення до Державної екологічної інспекції України для отримання погодження на позаплановий захід контролю водойми. Це потрібно, адже у військовий час екоінспектори можуть проводити позапланові перевірки лише за попереднього погодження. 

"Тобто, наразі ми перевірили вплив скидів на воду у річці Замисько, а після отримання погодження ми зможемо перевіряти безпосередньо самі скиди. Це допоможе встановити, до якої стадії очищені стоки і чи відповідають показники нормам", - додала Олена Пісковець.

Журналісти "Рівне Медіа" звернулися за коментарем щодо даної ситуації до Костопільської міської ради. Зокрема, заступник міського голови Юрій Кузнюк зазначає, що про проблему у громаді знають та працюють над її вирішенням.

«Після підписання контракту з Володимиром Кришком, він отримав декілька завдань, одне з яких - привести у відповідність очисні споруди. Враховуючи реалії сьогодення, реконструювати чи збудувати нові очисні споруди надзвичайно складно. Директор отримав доручення актуалізувати проектну документацію відповідно до сьогоднішніх цін та зробити експертизу ПКД.

До слова, за моєї ініціативи, як депутата обласної ради, голови комісії з питань екології та земельних відносин, у 2021 році було виготовлено ПКД реконструкції очисних споруд та розпочато пошук джерел фінансування (бюджети різних рівнів, гранти, інвесторів та інших джерел не заборонених законом)», – каже заступник міського голови Юрій Кузнюк.

Директор КП «Костопільводоканал» Костопільської міської ради Володимир Кришко зазначив, що вартість реконструкції очисних споруд наразі перевищує можливості підприємства та бюджету громади.

«Реконструкція очисних є в Стратегії розвитку Костопільської громади. Але будьмо реалістами, ми живемо в час війни. Лише за розрахунками 2021 року реконструкція, згідно з кошторисом, обходиться в 147 мільйонів гривень. На повну реконструкцію очисних зараз неможливо знайти кошти. Тому, будемо шукати причини і можливість усунути проблему власними силами», - каже Володимир Кришко.