"Однієї причини немає, їх - декілька": оприлюднили результати дослідження неприємного запаху у Рівному

Жителі Рівного декілька днів тому скаржились на неприємний запах у різних куточках міста. 

У Рівненському центрі контролю та профілактики хвороб провели з цього приводу дослідження та оприлюднили його результати. 

Як розповів головний санлікар області Роман Сафонов, працівники центру відбирали та досліджували повітря у місцях, на які скаржились рівняни. Про результати цих досліджень уже проінформували ГУ Держпродспоживслужби області, екологічну інспекцію для вжиття заходів. А в ОДА уже заслухали керівників контролюючих органів. 

- Однієї причини немає. Їх декілька. Мешканці Північного, наприклад, і не лише, потерпають від викидів бардополів Шпанівського заводу харчових екстрактів. Ще більш нудотний запах "дарує" багатьом із них і ТОВ Еко Євроальянс" з ароматами відходів забою. Очисні споруди водоканалу, за нашою оцінкою, дають досить незначний внесок і обмежуються переважно власною територією.

Також ми відстежували різні тваринницькі комплекси: от відходи фермерських господарств Шпанова, на щастя, проблем для двох тегромад, за нашою оцінкою, проблем не створюють. Наше сміттєзвалище, яке, до речі, вже давно відпрацювало свій ресурс, теж дає свій "внесок". Але запах від нього - іншого характеру, ніж масово скаржились люди, - каже Роман Сафонов. 

При цьому для жителів вулиці Захисників Маріуполя, за його словами, найактуальніше питання - організація водовідведення.

- Як головний санітарний лікар області вважаю, що міській громаді треба серйозно підійти до питання будівництва і обслуговування зливової каналізації, бо це загальноміська проблема", - додав він. 

Він вказує на те, що що є й інші джерела, які створюють громаді незручності, та що "робота з їх виявлення продовжується". 

- Ця проблема виникла не в останній час та не обмежується одним винуватцем, тож швидкого вирішення не буде. Для цього потрібна системна робота по кожному із забруднювачів, екологізація виробництва, методична організація довгосторокових природоохоронних програм, - наголосив Роман Сафонов. 

Читайте також