ОСББ Рівненщини можуть скористатися програмою "Енергодім": деталі

ОСББ Рівненщини пропонують скористатися програмою «Енергодім».

Про це повідомили в Рівненській ОДА.

Торік Фонд енергоефективності України відновив свою роботу. Сьогодні державною програмою «Енергодім» можуть скористатися всі ОСББ, повідомили в Департаменті ЖКГ, енергетики й енергоефективності РОДА.

«Через брак коштів не всі проєкти можна реалізувати. Проте модернізувати систему теплопостачання, утеплити внутрішньобудинкові мережі опалення та гарячої води, встановити індивідуальний тепловий пункт та провести балансування системи опалення – усе доступно. Крім того, можна замінити вікна та двері в під’їздах. Такі проєкти не призведуть до значних обсягів економії тепла, та до 20 % будинок зможе заощадити», - розповів директор департаменту Володимир Пшеюк.

Чинні умови програми "Енергодім" передбачають відшкодування на рівні 40 % усіх витрат ОСББ на реалізацію вказаних проєктів. Разом із тим межа відшкодування складає не більше 2 млн грн. Тобто для того, щоб отримати максимальний грант, вартість усього проєкту не може перевищувати 5 млн грн.

Умови участі в програмі зазнали змін і стали простішими.

Тепер після проведення енергоаудиту будинку та рішення загальних зборів достатньо подати заявку до фонду на участь у програмі. Після цього вже можна виконувати всі роботи. Немає необхідності узгоджувати з фондом проєктно-кошторисну документацію.

Після завершення всіх робіт потрібно подати заявку та чекати надходження коштів на рахунок, що відкритий в банку-партнері. Щодо переліку таких банків, то, як і раніше, ними є "Ощадбанк", "Приватбанк", "Укргазбанк", "Кредобанк" і минулого року став "Глобус Банк". Саме "Глобус Банк" відновив кредитування ОСББ на такі заходи.

Окрім того, у багатьох містах України прийняті місцеві програми підтримки.

Для прикладу, у Рівному діє програма "Енергодім Рівне", яка додатково відшкодовує ще 20 % до того гранту, що надає Фонд. Таким чином ОСББ залишається внести свої 40 %. Це не малі кошти, однак за умови оформлення кредиту, така сплата стає доступнішою для мешканців.

Діє "Комплексна програма енергоефективності Рівненської області", яка відшкодовує частину банківських відсотків – 10 %. У результаті ОСББ Рівненщини можуть користуватися пільговим кредитом, як це вже зробило ОСББ «Саланг» із Костополя.

До слова, ОСББ в Рівному взагалі перший рік мають безвідсотковий кредит, оскільки згадана вище міська програма "Енергодім Рівне" перший рік користування кредитом сплачує ще й решту нарахованих банком відсотків, які не покриваються відшкодуванням з обласного бюджету.