Осінній призов на Рівненщині: кому та коли очікувати повістку?

Фото - відкриті джерела

З 1 жовтня на Рівненщині, як по всій Україні, стартує осінній призов на строкову військову службу. Призиватимуть тих, кому на момент початку призову виповнилося 20 років і ще не встигло виповнитися 27 років.  Строк служби – 18 місяців.

Усього призиватимуть близько 500 осіб. З них для Збройних сил України – 300, для Нацгвардії – 40, Державної прикордонної служби – 20, для Державної спеціальної служби транспорту України – 20 осіб.

План призову восени – майже на 100 чоловік менше, аніж навесні. Зазначимо, що строковики до виконання завдань в зоні ООС – не залучаються.

«Особи призовного віку в десятиденний термін, навіть, якщо не отримує повістку, зобов’язаний з’явитися до районного чи міського центру укомплектуваня та соціальної підтримки і пройти медичну комісію. Після проходження медичного огляду на засідання районної призовної комісії буде прийнято рішення або про призов громадянина на строкову військову службу, або про надання відстрочки, або про зняття з військового обліку», - розповідає військовий комісар Рівненського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки Валерій Куценко.

Ті, хто закінчили виш та мають освітній рівень спеціаліста або магістра, призиваються на 12 місяців.

Призову не підлягають ті, хто не мають повної базової середньої освіти, мають приводи в поліцію, перебувають на обліку в наркодиспансерах, систематично вживають алкоголь та наркотичні речовини.

Якщо ж чоловік бажає пройти війському службу в 18-річному віці, то зробити це можна тільки за згодою батьків.

Для тих, кому релігія забороняє користуватися зброєю, існує альтернативна (невійськова) служба. Бажаючі скористатися правом на таку службу за два місяці до проведення призову мають звернутися до районних державних адміністрацій, виконкомів міських рад із відповідними заявами. Детальніше про це читайте згодом на нашому сайті.

До слова, при призові виплачується грошова допомога в розмірі 2 прожиткових мінімумів – 3842 грн.

«Строковики перебувають на повному державному утриманні. Їм виплачується щомісячно 154 -245 грн, в залежності від посади та військового звання, на додаткові особисті потреби. При звільненні в запас виплачується вихідна грошова допомога в розмірі 8 посадових окладів – від 1232 до 1960 грн. Для військовослужбовців із числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування – 12 окладів, тобто від 1848 до 2940 грн», - повідомляє тимасово виконуючий обов’язки начальника сектору комплектування Рівненського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки Сергій Названов.

Також військовослужбовцям надається 10-денна відпустка.

Час проходження строкової служби зараховується до стажу. За військовослужбовцем зберігається місце роботи та середня заробітна плата.

Нагадаємо, особи, які не з'являються на проходження медкомісії або відправлення на строкову службу, несуть адміністративну або кримінальну відповідальність.

Читайте також