ОТГ Рівненщини вчили планувати стратегію розвитку на 2018 рік

Фото – сайт Рівненської ОДА

Стратегія регіонального розвитку та місцевий бюджет - такі складові свого майбутнього на 2018 рік повинні вже планувати ОТГ Рівненщини.

Яким чином це правильно зробити, з чого розпочати та як реалізувати, аби стати спроможними? Відповіді на ці питання мали змогу отримати представники ОТГ, які відвідали семінар у Рівненській ОДА.

Серед присутніх були й новообрані голови 5 ОТГ, де нещодавно відбулися вибори.

«За умови правильних та рішучих кроків, реформи на місцях дають результати. Я переконався в цьому, відвідавши Республіку Сінгапур. Тут реформи відбулися лише за півстоліття. Зміни підняли Сінгапур на найвищу сходинку у світовому рейтингу», - звернувся до присутніх заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

За словами директора департаменту економічного розвитку та торгівлі РОДА Костянтина Мокляка, планування місцевого розвитку територіальних громад можливе за умови розробки якісної стратегії ОТГ, до якої повинна ввійти низка проектів.

Майже усі громади Рівненщини успішно виконують бюджети – про це повідомила директор департаменту фінансів РОДА Лідія Біляк.

«За 10 місяців цього року – виконання бюджету по ОТГ складає 134%. Вже нині громади перезатвердили свої бюджети на 39 мільйонів гривень, які спрямували на фінансування різних програм. В цілому ОТГ отримали 206 мільйонів, це 145% до затвердженого бюджету, тобто додатково одержали 64 мільйони» - розповіла Лідія Біляк.

Разом із тим, вже є проект постанови щодо використання нової медичної субвенції, яка виділяється на реалізацію заходів спрямованих на розвиток медицини на селі. А це - понад 4 мільярди гривень. Для Рівненської області ця сума складе приблизно - 186 мільйонів. Як зазначають посадовці, ця субвенція вилучатися в кінці року не буде.

Як повідомляє прес-служба Рівненської ОДА, під час роботи громадам детально розповіли про стратегічне , середньострокове та короткотермінове планування розвитку громад, а також про планування соціально-економічного розвитку ОТГ.


 

Читайте також